Grecia in fata imposibilului: Trebuie sa plateasca 200 mld euro in 5 ani

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 11:28
1120 citiri
Grecia in fata imposibilului: Trebuie sa plateasca 200 mld euro in 5 ani

In urmatorii 5 ani, Grecia are de platit datorii in valoare de 200 de miliarde de euro, iar singurasolutie a Guvernului elen pentru iesirea la suprafata a fost adoptarea planului de masuri de austeritate, care include reduceri de salarii si majorari de taxe. 

In 2015, Grecia va fi nevoita sa treaca peste cel mai greu an din criza, fiindca atunci va trebui sa plateasca 74 de miliarde de euro, echivalentul a 30% din PIB, potrivit ZF.

Pentru a scapa tara de faliment, Guvernul elen a aplicat noi programe de austeritate care includ majorari de taxe, scaderi de salarii si noi impozite care au adus populatia in stare de alerta.

Avand in vedere faptul ca primul program de salvare al statului elen nu a avut efectele asteptate, implicarea creditorilor privati pare inevitabila pentru a scapa Grecia de faliment.

Astfel, noul plan de salvare prevede o contributie din partea creditorilor privati, respectiv o rostogolire a datoriilor Greciei.

Desi planul celei de-a doua salvari a Greciei parea realizabil, agentia de evaluare Standard & Poor's a atras atentia asupra faptului ca implicarea creditorilor va fi considerata default, intrucat cei care detin obligatiunile vor primi mai putin decat li s-a promis.

Reactiile nu s-au lasat mult asteptate. Ewald Nowotny, membru BCE, este de parere ca agentiile de rating americane sunt mult mai dure in privinta Greciei decat au fost in cazul altor crize.

Potrivit acestuia, agentiile de rating nu fac decat sa ingreuneze procesul de salvare al Greciei si ca, pentru a evita intrarea in faliment, unii creditori privati au fost de acord sa ajute statul elen.

Agentiile de rating au anuntat ca permit BCE sa ajute la rostogolirea datoriilor grecesti, precizand faptul ca defalut-ul va fi partial si temporar.

#plan austeritate grecia, #salvare grecia, #datorii grecia, #grecia, #criza, #datorii, #faliment grecia , #stiri Standard Poor s