Bloombiz: Standard & Poor''s a ridicat ratingul bancii Emporiki

Marti, 22 August 2006, ora 13:49
940 citiri

Agentia de evaluare Standard&Poor's (S&P) a ridicat ratingul pe termen lung al Emporiki Bank, de la "BBB-" la "A", in urma finalizarii preluarii de catre grupul francez Credit Agricole a 71,9% din actiunile Emporiki, si a revizuit pozitiv perspectiva Emporiki, se arata intr-un raport al agentiei."Actualul rating al Emporiki reflecta beneficiile, pe termen scurt si lung, generate de statutul de membru intr-un grup bancar financiar mai puternic, de pozitia atractiva din piata greceasca", a declarat analistul S&P Elena Iparraguirre.

"Ne asteptam ca banca sa devina mai puternica din punct de vedere al finantelor", a continuat Iparraguirre. S&P a modificat, de asemenea, ratingul pe termen scurt de la "A-3" la "A-1".

S&P a atribuit bancii franceze Credit Agricole ratingul "AA-" pe termen lung si "A-1+", cu o perspectiva pozitiva pentru viitor.

O alta posibila imbunatatire a ratingului este posibila pe termen mediu, pe masura ce Emporiki va fi integrata in Credit Agricole si perspectivele financiare pozitive ale Emporiki se vor materializa, se spune in raportul S&P.

"Totusi, credem ca acest proces va fi realizat gradual", a adaugat Iparraguirre. Restructurarea Emporiki va necesita o anumita perioada de timp si nu va fi una usoara, deoarece piata greceasca este una competitiva, a mai declarat analistul.

Tranzactia a primit aprobarea autoritatilor in domeniul concurentei la nivel European si este asteptata o decizie in acest sens si de la Consiliului Concurentei din Romania.

Emporiki are deschisa o sucursala in Romania, care detinea o cota de piata de 0,28% la sfarsitul primului semestru din 2006, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Emporiki Bank-Romania avea la 30 iunie 2006 active in valoare de 402 milioane lei si era pe locul 29 in sistemul bancar romanesc din acest punct de vedere.

Dupa preluarea Credit Lyonnais, Credit Agricole a devenit cel mai mare grup bancar francez, al cincilea in lume, dupa nivelul fondurilor proprii si avea, la sfarsitul anului 2005, active de 1.170 miliarde euro, potrivit datelor publicate de banca franceza. La sfarsitul primului trimestru al anului in curs, Grupul Credit Agricole a afisat un profit net consolidat de 2,04 miliarde euro, cu 50% mai mare decat in acelasi interval din 2005.

Bloombiz

si

Agentia NewsIn