Fitch urmareste impactul crizei din Europa de Est asupra bancilor-mama

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 17:37
1730 citiri
Fitch urmareste impactul crizei din Europa de Est asupra bancilor-mama

Agentia de evaluare financiara Fitch urmareste din ce in ce mai atent impactul crizei financiare din Europa emergenta asupra bancilor din Europa de Vest, au declarat astazi reprezentanti ai agentiei de rating, potrivit Reuters.

Directorul Fitch al departamentului de calificative pentru institutiile financiare, Gordon Scott, a spus ca exista tot mai multe semne de intrebare referitor la sustinerea care va fi disponibila in cazul in care subsidiara din Europa emergenta a unei banci din Europa de Vest se confrunta cu probleme. Extinderea situatiilor de credite neperformante creeaza presiuni asupra bancilor din Europa Centrala si de Est, care se transmit mai departe la bancile-mama. Scott a spus ca bancile din Austria, din tarile Benelux si din Suedia sunt cele mai expuse la aceasta situatie.

"Evolutiile din Europa emergenta reprezinta un aspect pe care il monitorizam indeaproape, ca si orice impact al crizei asupra bonitatii bancilor-mama, a declarat, in cadrul unui interviu acordat Reuters, Scott. In vremuri normale, ne-am fi asteptat ca o banca din vestul Europei sa fie capabila ea insasi sa solutioneze problemele unei subsidiare de pe piata emergenta, sau cu ajutor din partea autoritatilor, fie din statul emergent, fie din cel de origine al bancii, a spus Scott.

"Acestea, insa, nu sunt vremuri normale si in cadrul unei crize mai ample economice si politice apar semne de intrebare despre impactul asupra sustinerii externe disponibile", a spus analistul de la agentia de evaluare financiara Fitch. "Aceasta este o situatie pe care o analizam din ce in ce mai atent, pentru ca ne gandim de unde ar putea proveni un ajutor potential", a precizat Gordon Scott. Moody's si Standard & Poor's (S&P) au avertizat recent marti ca bancile din Europa emergenta si bancile-mama ale acestora ar putea suferi ca urmare a recesiunii, ceea ce a dus la o vanzare masiva de titluri bancare pe pietele de capital. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # banca, # rating , #stiri Standard Poor s