Fitch retrogradeaza Romania

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 09:42
1238 citiri
Fitch retrogradeaza Romania

Agentia de evaluare Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade" prin coborarea ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, cu doua trepte, la BB-plus, de la BBB. Ratingul Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta a fost coborarea "BB plus", cu perspectiva negativa, de la "BBB", iar ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala la "BBB minus" de la "BBB plus", cu perspectiva negativa, informeaza, luni, Reuters. Agentia este de parere ca este posibil ca Romania sa aiba nevoie de sprijin financiar extern pentru a impiedica "o criza a creditului".


Standard & Poor's a scos si ea Romania in urma cu doua saptamani din categoria "investment grade", singura tara din Uniunea Europeana care nu beneficiaza de un rating din aceasta categorie.


Aceasta a avertizat asupra cresterii riscurilor la adresa economiei romanesti, ca urmare a sporirii datoriei sectorului privat de pietele externe, din ce in ce mai nesigure.


Fitch a mai coborat cu o treapta ratingurile Bulgariei, Ungariei si Kazahstanului, considerand ca aceste tari emergente sunt cele mai vulnerabile economii emergente.