Fitch a imbunatit ratingul de credit al Rusiei la "pozitiv"

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 10:09
1163 citiri
Fitch a imbunatit ratingul de credit al Rusiei la "pozitiv"

Fitch a ridicat perspectiva ratingului de credit al Rusiei la "pozitiva", de la "stabila", datorita accelerarii cresterii economice, stabilizarii industriei bancare si adoptarii, de catre banca centrala, a unei politici mai flexibile privind cursul de schimb al rublei, transmite Bloomberg, transmite Mediafax.

Agentia de evaluare financiara a afirmat ratingul "BBB" al datoriilor pe termen lung in valuta ale Rusiei, obligatiunile statului fiind plasate pe penultima treapta in categoria investment grade, la fel ca cele ale Ungariei sau Tailandei.

"Economia Rusiei recupereaza, dupa ce a fost afectata sever de criza financiara globala. Relansarea pare sa fie destul de echilibrata si sustinuta de revenirea preturilor petrolului, cresterea venitului real si stabilizarea increderii finaciare si a fluxurilor de capital", a declarat intr-un comunicat Edward Parker, head of emerging Europe la Fitch.

Cresterea cheltuielilor consumatorilor si preturile mai mari ale marfurilor alimenteaza cresterea economica a Rusiei, cel mai mare furnizor de energie din lume, dupa o contractie record in 2009.

Economia rusa a crescut cu 5,2% in trimestrul al doilea, dupa un avans de 3,1% in perioada ianuarie-martie, fata de intervalele respective ale anului trecut.

Ministrul Finantelor, Alexei Kudrin, a declarat in luna iulie ca Rusia merita un rating de credit mai ridicat.

Moody's califica datoriile Rusiei la "Baa1", cu o treapta mai sus decat Fitch. Standard & Poor's acorda totodata ratingul "BBB", echivalent cu cel afirmat de Fitch.

Fitch a aratat, in comunciat, ca ar putea ridica ratingul Rusiei daca guvernul inaspreste politica fiscala si reduce vulnerabilitatea tarii la fluctuatiile pretului petrolului.

#fitch, #rating, #credite, #rusia , #stiri Standard Poor s