FINANCIAL TIMES: Kazahstanul promite sa protejeze sectorul bancar

Vineri, 14 Decembrie 2007, ora 13:16
1081 citiri
FINANCIAL TIMES: Kazahstanul promite sa protejeze sectorul bancar

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie) - Nursultan Nazarbaiev, presedintele Kazahstanului, a promis sa previna orice colaps al sectorului bancar din tara si a acuzat agentiile internationale de rating ca "nu sunt obiective" dupa ce Standard & Poor's si-a redus evaluarile pentru opt banci locale.

"Companiile de rating ar trebui sa realizeze ca Afganistanul este ferm si ca nu va permite caderea niciunei banci", a declarat Nazarbaiev.

Bancile kazace au imprumutat cu lacomie de pe pietele straine de capital pentru a finanta un boom al consumului de sase ani, determinat de castigurile statului de pe urma petrolului.

Dar lichiditatea s-a evaporat in urma crizei creditelor imobiliare din Statele Unite, sporind temerile ca bancile nu vor putea sa ramburseze sau sa refinanteze datoriile straine.

Aproximativ 12 miliarde de dolari din totalul de 40 de miliarde de dolari de datorii straine ale bancilor kazahe sunt scadente anul viitor.

S&P, care a redus in octombrie ratingul Kazahstanului la categoria de cea mai scazuta investitie, si-a revizuit saptamana aceasta evaluarea de la stabil la negativ in cazul a opt banci kazahe: Kazkommertsbank, Bank TuranAlem, Halyk Savings Bank, Alliance Bank, Temirbank, BTA Ipoteka Mortgage Company, Nurbank si Eurasian Bank.

Domnul Nazarbaiev a declarat ca guvernul va analiza posibilitatea cumpararii unor actiuni la companii kazahe listate la burse straine pentru a intari preturile, daca agentiile de rating raman pesimiste. Guvernul a alocat 4 miliarde de dolari pentru a sprijini bancile cu probleme, companiile de constructii si intreprinderile mici si mijlocii. Anul acesta se va plati un miliard de dolari din suma.

S&P a declarat ca este putin probabil ca sectorul bancar kazah "sa treaca printr-o transformare a profilului sau industrial, a modelelor de afacere sau a practicilor, ceea ce starneste incertitudinea cu privire la capacitatea bancilor individuale de a se adapta la noua situatie".

Gairat Salimov, seful de cercetare pentru Asia Centrala la Renaissance Capital, a declarat ca bancile kazahe au acceptat ca imprumuturile straine sa fie limitate pentru un an si sa concentreze in schimb pe calitatea activelor si pe managementul riscului.

Criza lichiditatilor a fost ca "un dus rece" care a impiedicat bancile "sa-si piarda simtul realitatii", a spus el.
Unii analisti au avertizat ca problemele din sectorul bancar kazah s-ar putea revarsa si asupra CIS sau estului Europei, unde costurile de imprumut au crescut iar preturile activelor s-au prabusit din momentul inceperii crizei globale a creditelor.
Lars Rasmussen, analist la Danske Bank, a declarat ca republicile baltice, Romania si Bulgaria sunt cele mai expuse la riscul unui "scenariu boom-prabusire" in stil kazah.

Dar domnul Salimov a afirmat ca imprumuturile bancilor kazahe raportate la PIB le-au depasit cu mult pe cele ale celorlalte state.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.