Falimentul unui stat membru, sfarsitul zonei euro?

Joi, 25 Februarie 2010, ora 16:28
1505 citiri
Falimentul unui stat membru, sfarsitul zonei euro?

Intrarea in incapacitate de plata a unui stat din zona euro ar putea insemna sfarsitul uniunii monetare, insa aceasta situatie este putin probabila, a declarat, joi, directorul operational al agentiei pentru administrarea datoriei statului din Germania. 

"Cred ca daca oricare din cei 16 membri ar intra in incapapcitate de plata ar insemna prabusirea intregului sistem. Daca o tara va intra in faliment va insemna sfarsitul (zonei euro, n.r.) ", a afirmat directorul operational al Agentiei Financiare Germane, Carl Heinz Daube, precizeaza Mediafax.

Oficialul, aflat la Londra pentru o conferinta cu investitorii, a afirmat, pentru postul de televiziune Reuters, ca problemele care afecteaza Grecia au reprezentat un test dur privind solidaritatea membrilor zonei euro.


Directorul diviziei pentru calificative de tara din Europa, Orientul Mijlociu si Africa al agentiei Standard & Poor's (S&P), Moritz Kraemer, a afirmat, in cadrul aceleiasi conferinte, ca ratingul Greciei a ramas in categoria recomandata pentru investitii, in pofida revizuirilor in scadere din ultimele luni.


"Dintre statele ale caror ratinguri au fost modificate negativ, Grecia a fost cea mai afectata, dar nu este sfarsitul lumii, se afla inca in categoria recomandata pentru investitii", a afirmat el.


S&P a anuntat, miercuri, ca ar putea reduce ratingul "BBB+" al Greciei cu una sau doua trepte in termen de o luna, din cauza riscurilor ca programul de reducere a deficitului bugetar sa nu fie respectat.


Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat, joi, ca orice schimbare a ratingului statului elen va depinde de respectarea de catre autoritatile de la Atena a planului de reforme.


Grecia s-a angajat fata de Uniunea Europeana sa reduca deficitul bugetar cu patru puncte procentuale in 2010, la 8,7%.

 

#euro, #incapacitate, #plata, #prabusire, #zona , #stiri Standard Poor s