Emotiile, de vina pentru prabusirea Bursei de Valori Bucuresti?

Miercuri, 10 August 2011, ora 09:24
1313 citiri
Emotiile, de vina pentru prabusirea Bursei de Valori Bucuresti?

Bursa de Valori Bucuresti a preluat teama investitorilor straini si a inregistrat cele mai mari scaderi din regiune, de pana la 12 procente, marti, dupa ce, in ziua precedenta, a inchis cu pierderi de pana la 9 la suta. Cum se poate explica o prabusire a titlurilor din Romania, in timp ce, pe plan extern, bursele principale se apropiau de nivelul de pierderi dintr-o zi oarecare?

Specialistii sustin ca, asemenea aruncarii unei pietre intr-un lac, valul va fi mai mare pana ajunge la mal. Iar, Romania se afla la "mal", mai precis este o economie periferica.

"Scade pentru ca, la noi, piata bursiera este putin adanca, adica sunt putine societati listate. O singura tranzactie poate influenta foarte tare indicii bursieri. Nu stiu daca a fost cazul acum, dar banuiesc ca pot fi si asemenea situatii. Eu pun totul pe seama faptului ca bursa noastra este o bursa tanara, cu putine societati si putine tranzactii", a declarat, pentru Ziare.com, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Un factor deloc de neglijat este faptul ca o buna parte din investitori sunt straini, iar acestia au tendinta de a fugi de pe pietele mai putin dezvoltate, in momentul aparitiei unor evenimente internationale ingrijoratoare, cum a fost scaderea ratingului Statelor Unite de catre agentia Standard & Poor's.

In opinia lui Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, este posibil ca strainii sa-si lichideze pozitiile.

"Va mai continua scaderea, dar nu foarte mult, pentru ca nici nu aveam foarte mult, bursa noastra e destul de slab capitalizata", a precizat Voinea, pentru Ziare.com.

Insa, in cele din urma, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este dependenta de reactiile emotionale ale investitorilor, mai ales ca nu avem o piata destul de matura pentru a face fata putin mai bine problemelor de ordin psihologic.

Analistul financiar Valentin Ionescu este de parere ca scaderile care au loc pe bursa din Capitala sunt rezultatul mai multor factori, unul din cei mai importanti fiind reflectarea sentimentului investitorilor straini.

"Bursa din Bucuresti, desi este mai putin conectata decat cea din Budapesta, Praga sau Varsovia la ce se intampla in lume, ea reflecta o stare de spirit, un fenomen psihologic care s-a produs peste tot in lume.

S-au adaugat si aspectele de natura structurala, care tin de o lichiditate scazuta a economiei, de faptul ca nici aici nu s-au luat masuri ferme a intreprinderilor si de crestere a firmelor care sunt cotate pe bursa, inclusiv a celor de stat, desi se fac promisiuni de anul trecut", a explicat Ionescu, pentru Ziare.com.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#prabusire bursa, #bursa valori bucuresti, #burse , #stiri Standard Poor s