Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia rusa a intrat intr-o recesiune ce ar putea dura mai mult de doua trimestre

Economia rusa a intrat intr-o recesiune ce ar putea dura mai mult de doua trimestre

Economia rusa a intrat deja intr-o recesiune care ar putea dura mai mult de doua trimestre, a declarat ministrul adjunct al economiei, Andrei Klepaci, acesta fiind primul inalt oficial care a sugerat ca economia tarii se comprima, relateaza Reuters.Comentariile oficialului vind dupa ce datele macroeconomice relevate saptamana aceasta au aratat ca economia Rusiei a crescut cu cea mai mica rata din ultimii trei ani, in al treilea trimestru, iar excedentul comercial din octombrie a atins cel mai mic nivel din ultimele 13 luni.


"Recesiunea a inceput deja. Ma tem ca aceasta va continua si in urmatoarele doua trimestre", a declarat Klepaci.


Cresterea produsului intern brut (PIB) a incetinit la o rata anuala de 6,2% in al treilea trimestru, dar analistii sunt de parere ca aceasta perioada ar putea marca sfarsitul cresterii economice.


Rusia s-a aflat ultima data in recesiune acum 10 ani, dupa criza financiara din 1998.


Pretul petrolului a scazut cu aproximativ 70% fata de nivelul record atins la mijlocul lunii iulie, ajungand la 40 dolari/baril. De asemenea, vanzarile de autoturisme straine au scazut cu 15% in noiembrie, aceasta fiind si prima luna din 2008 in care Rusia a inregistrat un deficit bugetar.


Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat vineri, de la pozitiva la stabila, perspectiva plafonului de tara pentru credite in valuta al Rusiei. Decizia reflecta presiunile din ce in ce mai mari ce au fost exercitate asupra lichiditatilor, in contextul agravarii crizei financiare mondiale si, mai important, reflecta raspunsul echivoc dat de Rusia la nivel de politica monetara.


De asemenea, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat, luni, ratingul de tara pentru credite in valuta al Rusiei de la 'BBB+/A-2' la 'BBB/A-3', in conditiile diminuarii investitiilor straine, care cresc dificultatile de finantare externa ale Federatiei Ruse.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1139 ori