Dupa declinul creditelor ipotecare din SUA scad preturile imobiliarelor europene

Luni, 27 August 2007, ora 14:08
1037 citiri

Preturile locuintelor de pe piata supraincalzita din Europa incep sa scada, in urma deteriorarii sectorului de credite ipotecare din SUA, declin ce ar putea afecta si Romania, potrivit cotidianului britanic Telegraph.

Proprietatile de pe piata irlandeza au cunoscut o scadere a preturilor in ultimele patru luni, ca urmare a cresterii dobanzii din zona euro, in timp ce bubble-ul din statele baltice a explodat.

Preturile locuintelor din capitala Letoniei, Riga, au scazut cu 3,5% in iunie, urmand scaderea de 1% din mai. Apartamentele din orasul vechi au devenit la inceputul anului mai scumpe decat in Berlin, multe credite ipotecare fiind realizate in euro, franci elvetieni si yeni, care ar putea crea un dezastru daca moneda letona s-ar deprecia, lucru care s-ar putea intampla pentru ca deficitul de cont curent al tarii a ajuns la 26% din PIB.

Explozii similare sunt si in Romania, Bulgaria, Croatia, chiar si Rusia. Banca Dansk a avertizat ca estul Europei a fost cuprins de un "bubble urias", care aminteste de situatia din Asia, cu putin inainte de criza din 1997.

In Irlanda preturile locuintelor au scazut la 2,6% in primul semestru al anului, in Dublin fiind de 3,3%. Declinul se extinde repede in sectorul de imobiliare, numai in prima jumatate a anului inregistrandu-se 34%. Conform unui rencensamant irlandez 15% din stocul de locuinte este gol.

"Gradul ridicat al datoriilor populatiei din multe regiuni ale Europei a lasat regiunea vulnerabila conditiilor severe de creditare. Nivelul datoriilor se ridica la 100% din PIB in Irlanda, Marea Britanie, Spania, Olanda si Danemarca.", a declarat economistul sef al Standard & Poor's, Jean-Michel Six.

Preturile proprietatilor din Franta au scazut cu 1,5% in iulie, desi de-a lungul anului s-a inregistrat o crestere de peste 5%. Jean-Michel Six a afirmat ca inflatia preturilor la locuinte poate inregistra o scadere in al doilea semestru al anului.

"Dobanzile de referinta majorate de bancile centrale isi exercita veniturile disponibile, deja afectate de gradul de indatorare a populatiei", a spus Six. Banca Centrala Europeana a dublat rata dobanzii de la 2% in decembrie 2005 la 4% anul acesta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.