Dolarul si euro au atins noi minime istorice in raport cu francul elvetian

Luni, 01 August 2011, ora 17:51
1322 citiri
Dolarul si euro au atins noi minime istorice in raport cu francul elvetian

Temerile privind posibilitatea reducerii ratingului de credit al Statelor Unite au depreciat dolarul si euro, in raport cu francul elvetian, anunta Reuters.

Dolarul a atins un minim de 0,7802 franci pe unitate pe platforma de tranzactionare EBS, iar euro a coborat la 1,1199 franci.

Totodata, moneda europeana a coborat la minimul sedintei fata de dolar, de 1,43305 dolari pe euro, iar bursa de la New York a deschis in urcare datorita optimismului investitorilor privind acordul dintre politicienii de la Washington privind ridicarea plafonului datoriei de stat a SUA, guvernul evitand la limita intrarea in default (incapacitate de plata).

Congresul va dezbate luni la New York un acord convenit de Democrati si Republicani dupa interventia Casei Albe, care prevede reducerea cheltuielilor publice din SUA cu 2.400 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.

Acordul ar trebui sa treaca lejer prin Senat, datorita majoritatii controlate de Partidul Democrat, insa ar putea intampina obstacole in Camera Reprezentantilor, unde a fost criticat de congresmenii conservatori si liberali.

Desi intrarea SUA in incetare de plati este putin probabila in opinia multor investitori, bursele au devenit tot mai volatile in ultima perioada din cauza impasului de la Washington. Wall Street a avut saptamana trecuta cele mai slabe 5 zile din ultimele 12 luni.

Indicele Dow Jones Industrial Average a deschis luni in urcare cu 0,59%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a crescut cu 0,61%. Totodata, piata Nasdaq a avansat cu 0,67%.

Pretul aurului, metal considerat o investitie sigura in perioade de incertitudine economica, este in scadere cu 0,5%, revenind dupa un declin de peste 1% inregistrat anterior.

Pretul petrolului cu livrare in septembrie a urcat cu 2,2%.

Desi politicienii par sa fi ajuns la un acord privind ridicarea plafonului datoriei de stat, multi investitori sunt ingrijorati ca agentiile de evaluare financiara ar putea retrograda ratingul de top "AAA" al Statelor Unite.

Intre timp, indicele FTSEurofirst 300 al burselor europene este in scadere cu 0,3%, tras in jos de actiunile bancilor, afectate de temerile privind criza datoriilor de stat de la "periferia" zonei euro.

#franc, #curs valutar, #curs valutar euro, #curs valutar franc , #stiri Standard Poor s