Deficitul de cont curent a fortat agentia Fitch sa modifice la 'negativa' perspectiva Romaniei

Vineri, 01 Februarie 2008, ora 11:20
1203 citiri
Deficitul de cont curent a fortat agentia Fitch sa modifice la 'negativa' perspectiva Romaniei

Fitch a revizuit, joi, in scadere, de la 'stabila' la 'negativa', perspectiva ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in lei si in valuta, ca urmare a adancirii deficitului de cont curent, unul dintre cele mai mari din lume, arata agentia de rating.

Analistii de la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings au confirmat, totodata, ratingurile 'BBB' pentru credite pe termen lung in valuta si 'BBB+' pentru credite pe termen lung in lei ale Romaniei, carora le-a coborat perspectivele de la 'stabile' la 'negative'.

Fitch Ratings a confirmat, de asemenea, ratingul 'F3' pentru credite pe termen scurt in valuta si plafonul de tara 'A-' ale Romaniei.

Fitch nu a revizuit in scadere doar perspectiva ratingurilor Romaniei pentru credite pe termen lung in moneda nationala si in valuta, ci si a Bulgariei, Estoniei si Letoniei.

"Deficitele de cont curent ale Romaniei, Bulgariei si Statelor Baltice s-au adancit pana la nivele ingrijoratoare din punctul de vedere al standardelor actuale sau al celor istorice de pe pietele internationale", a spus seful departamentului de evaluari suverane pentru tarile europene emergente de la Fitch, Edward Parker.

"Deficite externe care puteau fi usor finantate in perioade de lichiditate abundenta si de apetit de risc ar putea fi mai greu de acoperit dupa socul de pe pietele internationale de credit. Perspectivele negative asociate ratingurilor pentru credite pe termen lung in moneda nationala si in valute ale acestor tari reflecta riscurile unei incetiniri abrupte a aporturilor de capital si ale unei ajustari macroeconomice costisitoare", a explicat Parker.

Fitch va publica in urmatoarele 24 de ore un raport despre deficitele de cont curent ale tarilor europene emergente, ""Emerging Europe's Current Account Deficits: Mind the Gap!", mai arata comunicatul agentiei de rating.

Analistii de la Fitch estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei va fi de 14% din produsul intern brut (PIB) in 2007.

Deficitul de cont curent al Letoniei ar putea fi de 25% din PIB in 2007, al Bulgariei de 19,5%, al Estoniei de 16%, iar al Lituaniei, de 13,7%, mai arata comunicatul Fitch Ratings, explicand ca aceste deficite de cont curent, laolalta cu al Georgiei, sunt cele mai accentuate din cele 105 tari evaluate de Fitch.

Deficitele de cont curent substantiale, cererile de finantare externa si extinderea rapida a creditarii sunt "slabiciuni" asupra carora atrag atentia analistii de la Fitch, care adauga ca in ultimele 12 luni motivele de ingrijorare s-au agravat, ca urmare a largirii dezechilibrelor macroeconomice, care, in unele cazuri, se deterioreaza.

In acest context, criza creditelor de pe pietele internationale este un soc negativ semnificativ. in plus, inflatia s-a accentuat masiv, incetinirea cresterii economice a zonei euro va afecta exporturile, iar intarzierile in respectarea orarelor de adoptarea a euro sunt elemente care accentueaza riscurile financiare externe. Fitch considera ca perspectiva pentru tarile europene emergente a slabit si ca s-a schimbat dinamica de rating.

Exista argumente solide care sa arate ca tarile in tranzitie care cresc rapid pot sustine deficite masive de cont curent, dar evidentele din trecut arata ca o gandire de tipul "de data aceasta va fi altfel" poate fi periculoasa, avertizeaza analistii agentiei de evaluare financiara.

Deficitele de cont curent reflecta, mai ales, aporturile masive de capital din sectorul privat, inclusiv investitiile straine directe, mai degraba decat deficitele bugetare, desi relaxarea politicii fiscale a Romaniei este un motiv de ingrijorare, atrage atentia Fitch.

Majoritatea tarilor castiga in continuare o cota de piata pentru exporturi, dar inasprirea conditiilor de pe piata muncii incepe sa dauneze competitivitatii. Cu toate acestea, extinderea rapida a creditarii bancare si a imprumuturilor externe, adesea de la companiile-mama ale bancilor, sunt factori care au avut un rol cheie, atat in alimentarea, cat si in finantarea deficitelor de cont curent.

Ratele ridicate ale detinerilor bancilor straine la cele de pe pietele interne reprezinta un aspect pozitiv pentru regiune, dar pot, de asemenea, sa deschida o cale de contaminare, in cazul in care problemele de pe pietele internationale de credit mai persista, mai avertizeaza Fitch Ratings.

Standard & Poor's a redus in aprilie perspectiva de rating a Romaniei de la pozitiv la stabil, la cateva zile dupa ce coalitia de centru a s-a destramat, lasand guvernul cu o sustinere parlamentara de doar 20%.

Agentia Moody's a acordat statului romana ratingul "Baa3" in timp ce agentia Fitch a acordat Romaniei ratingul "BBB".

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.