De ce renunta orasele din SUA la serviciile Standard and Poors

Vineri, 19 August 2011, ora 13:32
1751 citiri
De ce renunta orasele din SUA la serviciile Standard and Poors

Trei municipalitati din SUA au decis sa renunte la serviciile de consultanta oferite de Standard&Poor: Los Angeles, Manatee County, din Florida si San Mateo, din California. Masura a fost vazuta de mai multi analisti drept o forma de represalii la adresa agentiei de evaluare, care a retrogradat ratingul SUA.

„In primul rand, noi nu am fost de acord cu retrogradarea guvernului SUA”, a precizat Dan Wolfson, director de finante in Manatee. Acesta a adaugat ca „efectul de domino s-a facut simtit, mai ales ca urmare a investitiilor pe care le avem in datoria SUA, ratingul nostru urmand trendul”.

Oficialii din Los Angeles au evitat sa enumere clar motivele pentru care au renuntat la „serviciile” oferite de agentia de evaluare S&P, dar au dat de inteles  au luat aceasta decizie pentru ca agentia nu mai era de incredere.

Ratingul Los Angeles a fost retrogradat de la AAA la Aaf, saptamana trecuta, cam in aceeasi perioada in care SUA pierdea ratingul maxim, de triplu A.

Securities and Exchange Commission (Organismul de supraveghere a pietei de capital din SUA) a solicitat agentiei Standard & Poor's sa dezvaluie numele tuturor angajatilor care stiau ca S&P va retrage ratingul AAA atribuit Statelor Unite, in cadrul unei anchete privind posibilitatea de insider trading.

Inspectorii SEC verifica politicile S&P pentru astfel de analize si daca aceste proceduri au fost urmate atunci cand agentia de evaluare financiara a retrogradat ratingul "AAA" al SUA pe 5 august, conform Bloomberg.

Oficialii americani au afirmat ca retrogradarea s-a bazat pe o analiza eronata, care a supraestimat datoriile SUA cu circa 2.000 de miliarde de dolari.

S&P sustine ca discrepanta nu modifica estimarile ca raportul intre datoriile si PIB-ul SUA va continua sa creasca in urmatorii zece ani.

SEC ar fi vrut sa stie cine a avut acces la informatie, noteaza Financial Times, care face precizarea ca in prezent, nu a aflat despre posibile scurgeri de informatii in interiorul S&P.

In cazul in care ancheta SEC se va termina printr-o actiune in justitie, s-ar stabili un precedent. Ar fi prima data cand un angajat al unei firme de rating va fi acuzat de insider trading.

Dupa decizia celor trei municipalitati, S&P a dat publicitatii o nota, in care se arata ca retrogradarea celor trei a avut la baza „o expunere semnificativa, mai mare de 50%, la valorile mobiliare ale Trezorerie SUA si ale guvernului SUA.

Cele trei au decis sa nu mai reinnoiasca contractul cu S&P, pentru a le putea fi evaluate portofoliile de investitii.

Los Angeles, Manatee si San Mateo plateau, in fiecare an, comisioane anuale pentru a le putea fi evaluate portofoliile. Taxa achitata de Manatee se ridica la 16.000 de dolari, conform datelor publicate pe Financial Times, care nu precizeaza, insa, la ce valoare se ridicau comisioanele celorlalte doua.

#rating, #rating sua, #retrogradare rating sua, #trezorerie sua , #stiri Standard Poor s