Datoriile unor mari economii ale lumii se indreapta spre explozie

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 00:28
1565 citiri
Datoriile unor mari economii ale lumii se indreapta spre explozie

Datoriile suverane ale unora din cele mai mari economii ale lumii se indreapta spre "explozie", din cauza imbatranirii populatiei si a costurilor provocate de criza financiare, potrivit unei analize a agentiei de rating Standard & Poor's (S&P), citata de Bloomberg, informeaza Mediafax. 

Agentia noteaza ca, daca se mentin actualele politici fiscale, datoria medie ca procent din PIB a 49 de state, reprezentand doua treimi din populatia lumii, va ajunge la 245% pana in 2050.

Intr-o prognoza anterioara, publicata in 2007, S&P anticipa pentru 2050 un nivel al indatorarii de 148% din PIB. Deficitele bugetare si datoriile statelor au crescut foarte rapid in intreaga lume , dupa ce guvernele au cheltuit mii de miliarde de dolari pentru programe de stimulare a economiei.

In Uniunea Europeana (UE), problemele fiscale au determinat Grecia sa ceara sprijinul financiar al UE si Fondului Monetar International, in timp ce costurile la care se imprumuta Portugalia si Irlanda au urcat puternic, din cauza temerilor ca si aceste state ar putea avea nevoie de ajutor.

Nivelul mediu al datoriei celor 49 de state, care includ cele mai multe tari UE, SUA si China, este in prezent de 36% din PIB, estimeaza analistii S&P.

In timp ce imbatranirea populatiei creste costurile cu pensiile si alte cheltuieli sociale, avansul datoriilor va conduce, probabil, la revizuiri in scadere a ratingurilor suverane daca statele nu-si schimba politicile fiscale.

"Presiunile de crestere a cheltuielilor vor determina schimbari profunde ale perspectivelor economice pentru tarile din intreaga lume.

Erodarea va incepe din 2015, moment in care calificativele mai multor state cu rating ridicat vor intra sub presiune", se arata in analiza agentiei de rating.

Astfel, datoria Japoniei ar putea ajunge la 750% din PIB pana in 2050, aproximativ 590% in cazul Olandei sau 510% pentru Grecia. Deficitul guvernamental mediu ar putea avansa de la nivelul actual de 4,5% la 6% pana in 2025, daca sunt mentinute actualele politici fiscale. 

#datorii, #economi, #explozie, #criza financiara , #stiri Standard Poor s

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos