Cum vrea China sa aduca liniste in zona euro

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 00:36
1748 citiri
Cum vrea China sa aduca liniste in zona euro

China este pregatita sa investeasca mai mult in achizitia de obligatiuni pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, dupa ce a cumparat datorii ale Portugaliei si Greciei cu mai multe miliarde de euro, a declarat joi Song Zhe, ambasadorul Chinei la UE, potrivit Mediafax. 

Song a aratat ca China a cumparat obligatiuni ale unor tari din zona euro pentru a-si diversifica rezervele valutare uriase formate in mare parte din dolari, dar si pentru a sprijini Europa in perioada crizei economice.

Joi dimineata, Ministerul pentru Afaceri Externe al Chinei a anuntat la Beijing ca autoritatile chineze sunt implicate in discutii referitoare la investitii in Spania, inclusiv in reorganizarea bancilor de economii.

Anuntul a confirmat comentarii anterioare, din partea Spaniei, potrivit carora autoritatile de la Madrid si Beijing discuta posibile investitii, desi niciuna dintre parti nu a furnizat detalii.

Song a avertizat in legatura impactul restructurarii datoriilor elene, care ar provoca pierderi detinatorilor de obligatiuni, inclusiv Chinei. "Sper ca guvernele vor putea asigura securitatea investitiilor noastre", a spus oficialul chinez.

El a aratat ca Uniunea Europeana este cel mai important partener de afaceri al Chinei, adaugand ca autoritatile de la Beijing au interesul sa ajute la "stabilizarea economiei europene si la iesirea din criza", precum si la mentinerea euro.

In privinta achizitiilor de obligatiuni elene si portugheze, de mai multe miliarde de euro, Song a spus ca este doar o prima faza, in etapa urmatoare fiind posibile noi investitii de acest tip.

Administratia de la Beijing vrea sa diversifice rezervele valutare ale Chinei, care au crescut in primul trimestru cu aproape 200 de miliarde de dolari, la 3.050 miliarde de dolari, euro fiind principala alternativa la dolar, care reprezinta circa doua treimi din total.

Remarcile lui Song au survenit la cateva zile dupa ce agentia Standard&Poor's a revizuit perspectiva ratingului "AAA" al SUA de la stabila la negativa.

"In trecut, portofoliul nostru era dominat de titluri ale Trezoreriei SUA. Scopul diversificarii este protejarea rezervelor valutare ale Chinei", a explicat Song.

Cumpararea de obligatiuni europene poate ajuta producatorii chinezi, prin aprecierea euro, care face ca produsele chinezesti sa fie mai ieftine. 

#china, #zona euro, #salvarea zonei euro, #investitii chineze, #portugalia, #grecia , #stiri Standard Poor s