Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza economica a incetinit cresterea economica a Rusiei

Criza economica a incetinit cresterea economica a Rusiei
Economia Rusiei a crescut in trimestrul trei cu 6,2 la suta, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, deoarece criza financiara a blocat investitiile si a redus consumul, transmite Bloomberg. In perioada iulie-septembrie 2008, Produsul Intern Brut a crescut cu doar 6,2 la suta, fata de 7,5 la suta in trimestrul doi din 2008, a anuntat marti Serviciul Federal de Statistica. Analistii se asteptau la o crestere de 6,8 la suta.

Economia Rusiei a fost mai afectata de criza financiara decat China si India, alte doua piete emergente, si ar putea intra in recesiune anul viitor, dupa ce pretul titeiului Ural a scazut dramatic, de la valoarea record de 142,5 dolari pe baril in iulie, si dupa ce investitorii au retras 190 miliarde de dolari din august, conform unei estimari a BNP Paribas SA.

Luni, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's Ratings Services a coborat cu o treapta ratingurile Rusiei pentru imprumuturile in valuta si moneda locala pe termen lung si scurt la 'BBB/A-3' de la 'BBB plus/A-2', din cauza majorarii iesirilor de capital provocate de turbulentele de pe pietele financiare mondiale.

Rezervele internationale ale Rusiei au scazut de la 583 miliarde de dolari la 455 miliarde de dolari, din august, deoarece guvernul a cheltuit miliarde pentru a sprijini moneda nationala, afectata de scaderea pretului petrolului.

'Revizuirea in scadere a ratingurilor Rusiei reflecta riscurile asociate cu o schimbare accentuata a portofoliului extern si al altor fluxuri de investitii, care au crescut costul si dificultatea obtinerii de finantare externa necesara Rusiei', a declarat Frank Gill, analist al S&P's.

Agentia de evaluare financiara a avertizat ca este posibila o retrogradare suplimentara a ratingurilor Rusiei 'daca criza bancara si presiunile externe continua sa slabeasca balanta guvernului'.

In octombrie, Standard&Poor's a revizuit de la stabila la negativa, perspectiva pentru ratingurile Rusiei, motivul fiind costul ridicat al operatiunilor de salvare a bancilor demarate de guvernul de la Moscova precum si riscul de deficit bugetar.

"Revizuirea perspectivei reflecta posibilitatea unei scaderi de rating, in situatia in care costurile operatiunilor de salvare a bancilor derulate de guvernul rus vor continua sa creasca pe fondul majorarii iesirilor de capital in conditiile deteriorarii increderii in sistemul financiar si regimul monetar', subliniaza analistul Standard & Poor's, Frank Gill.

Agentia de rating se asteapta ca procentul falimentelor in sectorul financiar si corporatist sa creasca, si este, de asemenea, preocupata ca bugetul ar putea sa intre in deficit anul viitor, in conditiile in care pana acum a avut loc un declin constant a datoriei guvernamentale.Pentru a contracara cea mai grava criza cu care se confrunta Rusia dupa 1998, autoritatile de la Moscova au alocat peste 200 miliarde de dolari, inclusiv 86 miliarde de dolari pentru mentinerea lichiditatii in sectorul bancar. Banca centrala a Rusiei estimeaza ca in acest an iesirile de capital ar putea sa se situeze la 20 miliarde de dolari, in conditiile in care estimarile anterioare mizau pe intrari nete de 40 miliarde de dolari. Ca urmare a caderii preturilor materiilor prime, dar si a razboiului dintre Rusia si Georgia, precum si a turbulentelor de pe pietele financiare internationale, in perioada care a trecut de la inceputul lunii august 2008 si pana in prezent, investitorii au scos din Rusia cel putin 63 miliarde de dolari, estimeaza analistii de la UniCredit SpA.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1647 ori