Coborarea ratingului Greciei ar putea ingreuna accesul la credite din partea BCE

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 15:34
1309 citiri
Coborarea ratingului Greciei ar putea ingreuna accesul la credite din partea BCE

Obligatiunile guvernamentale emise de Grecia ar putea sa nu fie eligibile ca garantii pentru Banca Centrala Europeana (BCE), daca institutia va reveni la regulamentele anterioare crizei in 2011, facand dificil accesul Greciei la credite, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn.

Agentia de rating Fitch a coborat marti ratingul Greciei cu o treapta, de la 'A-' la 'BBB+', la o zi dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a pus datoria tarii sub supraveghere cu perspectiva negativa.

Actiunile si titlurile de stat din Grecia s-au depreciat masiv marti, dupa anuntul Fitch, in contextul in care celelalte mari agentii de evaluare financiara ar putea lua masuri similare.

BCE accepta in prezent ca garantie obligatiuni cotate BBB-, dupa ce a relaxat regulile, in incercarea de a face fata crizei financiare.

La finalul lui 2010, institutia urmeaza sa revina la vechile reguli, ce prevad ca ratingul minim al obligatiunilor sa fie 'A-'.

"Bancile din Grecia pot sa ofere, in prezent, drept garantii la BCE obligatiuni emise de guvern", a declarat Ben May, economist in cadrul Capital Economics Ltd.

"Aceasta nu va mai fi o optiune de la sfarsitul anului viitor, daca celelalte agentii de rating urmeaza exemplul Fitch".

Standard & Poor's a pus datoria tarii sub supraveghere cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ratingul ar putea fi coborat in urmatoarele doua luni.

Moody's Investors Service a redus perspectiva asupra ratingului 'A1' la 'negativa' pe 29 octombrie.

Guvernul si-a majorat estimarile cu privire la deficitul bugetar din acest an la 12,7% din produsul intern brut (PIB), de peste trei ori mai mare decat prevedeau estimarile initiale si de peste patru ori mai mare decat limita de 3% prevazuta de Pactul European de Stabilitate.

Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, a declarat miercuri ca Grecia nu se confrunta cu "absolut" niciun risc de intrare in incapacitate de plata.

"Luam masuri pentru a asigura populatia si bancile ca ne intreptam in directia cea buna", a declarat Papaconstantinou pentru Bloomberg.

El a adaugat ca nu exista riscuri pentru sistemul bancar din Grecia, in contextul in care bancile au fundamente solide.

Ministrul a mai spus ca Grecia nu va apela la ajutoare din partea Uniunii Europene.

Cu toate acestea, miercuri, comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a declarat ca UE este gata sa ajute Grecia sa faca fata adancirii deficitului bugetar.

Comisia Europeana "este gata sa asiste guvernul grec in aplicarea programelor de consolidare si reforma", a spus Almunia, fara sa precizeze sub ce forma ar putea fi acordat ajutorul.

 

#rating, # grecia, # credite, # acces , #stiri Standard Poor s