Ce planuri are Obama pentru a salva economia SUA

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 14:31
1874 citiri
Ce planuri are Obama pentru a salva economia SUA

Presedintele american, Barack Obama, a propus in fata Congresului SUA un plan de salvare de 447 miliarde de dolari, raspunzand, astfel, temerilor nationale privind economia tarii, care ii amenintau pozitia politica, in contextul apropierii alegerilor electorale din 2012.

Obama a sustinut in fata Congresului ca politicienii trebuie sa actioneze urgent, astfel incat pachetul sa fie aprobat si sa intre in vigoare cat mai rapid. Acesta sustine ca planul va spori investitiile in infrastructura, va opri seriile de concedieri din invatamant si va reduce la jumatate taxele platite de angajati, dar si de proprietarii de mici afaceri, scrie Bloomberg.

"Principala problema este sa punem capat circului politic si sa facem ceva cu adevarat util pentru economia SUA, intr-un moment de criza pentru intreaga natiune", a declarat Obama, ieri.

Cresterea pietei muncii a stagnat, luna trecuta, si rata somajului oscileaza de doi ani in jur de 9 procente.

Peste jumatate din valoarea pacheetului propus de presedinte este destinat acoperirii deficitului ce va veni din reducerea impozitelor, strategie despre care oficialii administratiei sustin ca va avea cel mai mare succes la republicanii din Congres.

Exista semne ale unui "teren comun"

Eric Cantor, un republican din Virginia si un critic obisnuit al presedintelui american, sustine ca s-ar putea gasi un "teren comun", cum ar fi reducerea taxelor pentru micile afaceri.

"Acesta este un subiect pentru care noi, republicanii, am facut lobby de ceva timp incoace", a declarat Cantor intr-un interviu acordat Bloomberg, adaugand ca Obama ar putea primi sustinere si in privinta taxelor pentru angajati.

Chiar si congresmanul republican John Boehner, a carui sustinere este esentiala, este de parere ca planul "merita luat in considerare".

Totusi, unii dintre republicani nu sunt atat de convinsi.

"Nu cred ca taxele pe venit ar putea angrena dezvoltarea economica", spune Bill Huizenga, republican din Michigan si membru al Camerei Reprezentantilor.

Alegerile prezidentiale din 2012 si consecintele politice ale lipsei de actiune in privinta somajului au facut si ele parte din discursul tinut de Barack Obama.

In momentul in care a mentionat urgenta adoptarii planul, Obama a subliniat ca alegerile sunt la 14 luni distanta si ca isi va spune parerea despre aprobarea planului "in fiecare colt al tarii".

Seful Fed nu are inca o optiune pentru a salva economia SUA

Cu cateva ore inainte ca Obama sa se adreseze Congresului si televiziunii nationale, seful Federal Reserve, Ben Bernanke, declara ca legiuitorii vor discuta in cadrul urmatoarei intalniri din aceasta luna care sunt uneltele pe care le-ar putea folosi "pentru a sustine o revenire economica mai puternica in contextul stabilitatii preturilor".

In discursul sau in fata economistilor din Minneapolis, Bernanke a refuzat sa spuna care este cea mai buna optiune a Bancii Centrale pentru a ajuta la cresterea economica.

Contractele de Trezorerie au scazut, in timp ce indicele Standard & Poor's 500 a crescut, dupa ce Obama si-a prezentat planul.

Contractele cu maturitate la 10 ani au urcat cu trei puncte de baza pana la 2.01%, iar contractele futures ale indicelui S&P 500 au castigat 0.5%, dupa ce scazusera cu aproape 0.6%.

Cum vor fi acoperite costurile

Obama a tinut sa sublinieze ca va plati intregul pachet pentru locurile de munca prin reducerea cheltuielilor si cresterea impozitului pe venit in urmatorii 10 ani. Acesta a declara ca isi va anunta toate variantele de compensare pana in 19 septembrie.

Presedintele american nu a mentionat costul total in conferinta de presa si nici nu a mentionat cuvantul "Stimuli", chiar daca republicanii au facut imediat comparatii cu programul in valoare de 825 miliarde de dolari din 2009, care nu a avut succes printre alegatori.

Kevin McCarthy, membru al Camerei Reprezentantilor si al treilea republican ca rang, a numit noul plan drept "Stimul 2.0".

Pachetul include cheltuieli agreate de domocrati si ar include o propunere de 105 miliarde de dolar pentru modernizarea scolilor, proiectelor pentru transport si reabilitarea proprietatilor vacante.

Impactule conomic al cheltuielii pentru infrastructura va fi resimtit cel mai puternic anul viitor, chiar daca o parte din el se va resimti si in 2013, potrivit unui reprezentant al administratiei Obama, care a dorit sa isi pastreze anonimitatea.

"Decizia Congresului, esentiala pentru SUA"


"In ultima instanta, revenirea economica nu depinde de Casa Alba, ci de micile afaceri si de angajati. Noi putem sa ii ajutam, insa, decizia noastra ar putea face diferenta", a declarat Obama in discursul sau.

Cei 35 de miliarde de dolari pe care administratia vrea sa ii transforme in ajutor direct pentru state si guvernele locale pentru a opri concedierile de invatatori si a personalului de urgenta, ar putea salva locurile de munca a 280.000 de profesori, potrivit unui raport eliberat de Casa Alba.

Piesa de rezistenta a planului este reducerea impozitului pe venit, care acopera primii 106.800 de dolari in venituri si sunt impartiti intre angajatori si angajati.

Obama ar reduce astfel partea platita de angajati in 2012 cu 3.1%, de la 6.2%. Aceasta cota a fost deja redusa cu 2 procente, printr-o intelegere asupra taxelor la care s-a ajuns anul acesta, si care urmeaza sa expire la 31 decembrie.

Casa Alba ar apela, de asemenea, la reduceri temporare a impozitului pe venit in 2012, pentru a stimula noi sesiuni de angajari si a sustine micile afaceri.

#obama, #plan locuri de munca, #plan obama 447 miliarde dolari , #stiri Standard Poor s