Bursele europene au inchis pe rosu, dupa ce statisticile pentru T4 au ingrijorat investitorii

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 00:07
1057 citiri
Bursele europene au inchis pe rosu, dupa ce statisticile pentru T4 au ingrijorat investitorii

Marile burse ale Europei au inchis ultima sedinta a saptamanii in scadere, dupa ce statisticile economice publicate dimineata i-au ingrijorat pe investitori, economia continentului dand semne de slabiciune, iar masurile Chinei de a calma creditarea au fost percepute negativ de piete.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a inchis in scadere cu 0,37%, pana la 5.142,45 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a scazut cu 0,06%, la 5.500,39 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a pierdut 0,49% pana la 3.599,07 puncte.

Daca in ultimele zile problemele bugetare ale Greciei au fost in centrul atentiei, datele publicate vineri in mai multe state europene au aratat ca economia da semne de slabiciune, multe state importante ale zonei euro inregistrand scaderi ale produsului intern brut (PIB) in ultimul trimestru din 2009.

Astfel, Germania, cea mai mare economie europeana, a stagnat neasteptat in al patrulea trimestru, economia Italiei a revenit pe minus, dupa avansul din T3, iar economia Spaniei s-a contractat cu 0,1%. In schimb, cresterea Frantei a accelerat la 0,6%, de la 0,2% in al treilea trimestru.

In ansamblu, economia zonei euro a crescut cu 0,1% fata de trimestrul precedent, sub asteptari.

Un alt semnal negativ a venit din China, tara care a majorat rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale, pentru a stabiliza economia cu cel mai intens ritm de crestere din lume, dupa ce cresterea creditarii a dus la scumpirea proprietatilor. Miscarea este perceputa negativ de piete, care vad inca o masura de retragere a stimulilor in economie.

In urma anuntului, indicii bursieri au scazut din cauza temerilor ca restrangerea creditarii din China va afecta revenirea economiei mondiale. In jurul orei 18:40, ora Romaniei, bursele din SUA erau si ele pe rosu: Dow Jones pierdea 1,12%, indicele Nasdaq, dominat de titluri din sectorul tehnologic, cobora cu 0,63%, iar indicele mai extins Standard & Poor's 500 scadea cu 0,92%. 

#burse, #investitori, #economia, #china, #grecia , #stiri Standard Poor s