Bursele din SUA au inchis pe verde, sustinute de un acord in Congres privind economia

Joi, 12 Februarie 2009, ora 11:44
1158 citiri
Bursele din SUA au inchis pe verde, sustinute de un acord in Congres privind economia

Bursele americane au inchis sedinta de ieri in usoara crestere, sprijinite de un acord in Congres privind relansarea economiei, scrie AFP.

Conform datelor de la inchidere, indicele Dow Jones a urcat cu 0,64%, la 7.939,53 puncte, iar Nasdaq cu 0,38%, la 1.530,50 puncte. De asemenea, indicele Standard & Poor’s a urcat cu 0,8%, la 833,74 puncte.

Aprecierile au venit dupa ce congresmenii americani au convenit asupra unui plan de relansare economica in valoare de 789 de miliarde de dolari, care ar putea fi adoptat si transmis inca de saptamana aceasta presedintelui Barack Obama, conform unui influent senator american.

Acordul este un compromis intre proiectul de lege votat de Camera Reprezentantilor in 28 ianuarie pentru 819 miliarde de dolari si cel adoptat de Senat marti pentru 838 de miliarde de dolari. Anuntul acordului intervine cu scurt timp inaintea unei reuniuni a grup de zece democrati si zece republicani, destinata sa gaseasca o intelegere pentru un text final. Daca acordul va fi sustinut si in urma reuniunii, cele doua camere ale Congresului vor vota separat textul final.

Presedintele Barack Obama vrea ca legislativul, controlat de democrati, sa ii prezinte pachetul in weekend, dar cele doua camere ale Congresului trebuiau sa ajunga la un acord asupra unei versiuni finale mai intai. Cele doua camere urmau sa negocieze pentru a gasi o varianta de compromis ce va fi aprobata apoi de ambele camere.

Desi Obama incearca sa obtina sustinere atat din partea democratilor, cat si din cea a republicanilor, pana in prezent numai trei senatori republicani si-au anuntat sustinerea, dar au avertizat sa o vor retrage in cazul in care vor fi adaugate cheltuieli prea mari. Planul are nevoie de cel putin 60 de voturi in Senat pentru a nu intampina potentiale greutati procedurale, iar democratii au numai 58 de mandate.

#burse, # sua, # obama, # economie , #stiri Standard Poor s