Bursele americane au inchis pe verde - 31 Octombrie 2008

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 09:57
2162 citiri
Bursele americane au inchis pe verde - 31 Octombrie 2008

Bursele americane au incheiat sedinta de joi in urcare, in ciuda contractarii economiei americane in trimestrul al treilea, relateaza AFP. Conform cifrelor de la inchiderea sedintei, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a urcat cu 2,11%, la 9.180,69 puncte, iar indicele Nasdaq a crescut cu 2,49%, la 1.698,52 puncte.


Indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 24 de puncte, sau 2,58%, la 954,09 puncte.


"Piata este in crestere, avand in vedere ca vineri este finalul lunii. Sunt unii investitori care cauta un pret mai mic, dar sunt si vanzatori ce incearca sa-si echilibreze portofoliile", a declarat Mace Blicksilver, din cadrul Marblehead Asset Management.


"Nu putem trage mari concluzii din sedinta aceasta. Va trebui sa vedem evolutia de luni si de marti, dupa intrarea in noua luna, pentru a vedea daca banii vor intra sau vor iesi din piata", a adaugat analistul.


Dupa saptamani de volatilitate extrema, lucrurile au revenit la normal. Sedinta de joi este a treia din aceasta luna in care indicele Dow Jones a fluctuat cu mai putin de 300 de puncte.


Economia Statelor Unite s-a contractat cu o rata anuala de 0,3% in al treilea trimestru, cea mai mare scadere din ultimii sapte ani, in contextul in care consumatorii au redus cheltuielile si investitorii au parasit piata dominata de temerile privind o posibila recesiune.


Departamentul Comertului a anuntat ca produsul intern brut (PIB) a scazut in al treilea trimestru cu cea mai mare rata din 2001, usor sub estimarile analistilor de pe Wall Street, ce prognozasera o scadere a PIB-ului cu 0,5%.


In al doilea trimestru, economia Statelor Unite crescuse usor, cu 2,8%.


Cheltuielile consumatorilor, ce alimenteaza doua treimi din cresterea economica, au scazut cu o rata de 3,1% in al treilea trimestru, pentru prima data din 1991, marcand cea mai abrupta scadere din 1980.