Seful statului a criticat, marti, faptul ca Standard & Poor's si Fitch "au devenit extrem de exigente cu Romania" si nu au acordat tarii noastre "investment grade-ul" in conditiile in care nu au putut prevesti nimic din situatia actuala din SUA, iar banci cu rating "3A" s-au prabusit.
Presedintele Traian Basescu a participat la o intalnire cu reprezentantii Camerelor de Comert din Romania, unde a mentionat ca acordul cu FMI nu modifica ratingul de tara al Romaniei.
"Dupa cum ati vazut, Moody's a consolidat investment grade-ul pentru Romania, celelalte doua, Fitch si Standard & Poor's, si-au mentinut ratingul sub investment grade.
Foarte important este daca Guvernul va pune in aplicare masurile la care s-a angajat, in mod deosebit cele de reducere a cheltuielilor bugetare in zona veniturilor si in zona chletuielilor materiale ale institutiilor, pentru ca Romania sa revina la investment grade si pe Standard & Poor'si pe Fitch.
Bine ca avem una din agentii care ne-a mentinut investment grade-ul, a fost cu mana mai putin tremuranda pe tragaci, a rezistat mai bine la stres. Celelalte doua, dupa ce nu prevestisera nimic din ce se va intampla in Statele Unite, au devenit extrem de exigente cu Romania.
Bun, asa e viata. Li s-au prabusit banci care aveau 3A acestor doua agentii care au scos Romaniei investement grade-ul, dar asa-i viata", a spus Basescu.
Pachetul de finantare externa de 20 de miliarde de euro care va fi obtinut de Romania de la FMI, UE, Banca Mondiala, BERD si alte organizatii internationale va ajuta economia, aflata in dificultate, sa-si mentina ratingurile actuale de credit, a anuntat, in 25 martie, agentia de rating Moody's, relateaza Mediafax.
"Ratingul Romaniei are perspectiva stabila, iar acordul ajuta statul sa-si mentina actualul calificativ", a declarat analistul Moody's Kenneth Orchard, citat de Reuters.
Moody's Investors Service este singura mare agentie de evaluare financiara care a mentinut Romania in categoria statelor "investment grade", cu risc redus pentru investitori.
Celelalte doua mari institutii de profil, Standard & Poor's si Fitch, au retrogradat ratingurile Romaniei din categoria investment grade, aducand ca argumente dezechilibrele macroeconomice mari si lipsa de politici economice care sa le amelioreze.