Banca Nationala a Romaniei va mentine dobanda de politica monetara la 10,25%

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 16:53
1949 citiri
Banca Nationala a Romaniei va mentine dobanda de politica monetara la 10,25%

Analistii se asteapta la mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an la sedinta bancii centrale de joi, 30 octombrie, insa nu exclud nici o noua urcare a acesteia, ca semnal pentru presiunile inflationiste in crestere, din cauza deciziei de majorare a salariilor si pensiilor. Efectele majorarilor salariale din invatamant si cresterii pensiilor, care ar putea duce la adancirea deficitului bugetar peste 3% din produsul intern brut (PIB), vor determina Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa traga un semnal de alarma prin mentinerea dobanzii cheie la 10,25% pe an, in ciuda temperarii inflatiei, tendinta prognozata pana la finalul acestui an, spun unii analisti.


"In mod normal, ne-am fi asteptat la o scadere a dobanzii cheie, daca s-ar fi pastrat aceleasi conditii. Daca in ceea ce priveste inflatia, trendul a ramas descrescator, ne confruntam, in schimb, cu majorarea salariilor si a pensiilor, care va afecta deficitul bugetar", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.


El a adaugat ca decizia bancii centrale ar putea fi un semnal pentru o politica monetara prudenta, in contextul presiunilor inflationiste in crestere pentru 2009, ca urmare a majorarilor salariale. Cu toate acestea, economistul-sef al Raiffeisen Bank se bazeaza pe o reducere a dobanzii cheie la prima sedinta de politica monetara a anului urmator.  


"Majorarile salariale vor pune presiune pe consumul la finalul acestui an. Fara aceste majorari, banca centrala s-ar fi putut gandi si la o reducere a dobanzii de politica monetara", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.


El considera ca o eventuala reducere a dobanzii cheie nu se justifica pana la inceputul anului urmator, decizie care ar putea fi luata de BNR in functie de cum vor evolua factorii determinanti pana atunci.


Scaderea ratingului Romaniei poate pune presiuni suplimentare pe decizia BNR


Directorul de investitii al InterAmerican Fond de Pensii, Radu Craciun estimeaza o majorare a dobanzii cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, chiar si cu 0,5 de puncte procentuale, mai ales dupa retrogradarea Romaniei de catre Standard & Poor's. In acelasi timp, el exclude posibilitatea reducerii rezervelor minime obligatorii.


Efectele majorarilor salariale asupra inflatiei, care au stat si la baza deciziei de scadere a ratingului Romaniei, ar putea fi contracarate de catre BNR printr-o majorare a dobanzii de politica monetara la 10,5% pe an, considera si analistii de la ING Bank Romania.


"Va fi un semnal de ingrijorare, avand in vedere ultimele evolutii privind deprecierea monedei nationale, insa BNR va reduce, cel mai probabil, dobanda cheie in primul trimestru din 2009", spun ei.


Cu toate ca decizia S&P va pune presiune asupra monedei nationale, Ionut Dumitru nu crede ca BNR va reactiona in sensul majorarii dobanzii cheie.


"La prima vedere, evident ca scaderea ratingului pune presiune pe curs si pe dobanzi, insa cred ca BNR va astepta sa vada cum vor evolua lucrurile. Depinde si de celelalte masuri care se vor lua", a spus Dumitru.


Analistii iau in calcul si reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei


Reducerea rezervelor minime pentru pasivele in lei ar putea fi luata in considerare de catre banca centrala la urmatoarea sedinta de politica monetara, insa decizia S&P scade sansele unei astfel de hotarari din partea BNR, mai spun analistii.


"La un moment dat, BNR va trebui sa ia si o astfel de decizie, avand in vedere ca vrea sa ajunga in pozitia de creditor net. Momentan perioadele de exces de lichiditate alterneaza cu cele de lipsa si suntem la limita. Cu siguranta, subiectul este pe agenda discutiilor la sedinta de politica monetara, insa, daca nu vor fi reduse acum, atunci in viitorul apropiat BNR va decide acest lucru", a declarat Ionut Dumitru.


Cu toate ca nu exclude posibilitatea reducerii rezervelor minime obligatorii, Lucian Anghel spune ca o astfel de decizie are mai multe sanse sa primeasca acordul BNR la inceputul anului urmator.


"Nu cred ca se poate pune in discutie o astfel de reducere pentru pasivele in valuta, atata timp cat banca centrala are nevoie de rezerve in valuta. Ramane de vazut ce se va intampla in cazul pasivelor in lei, insa exista sanse mai mari ca acest lucru sa se intample, mai degraba, la inceputul anului urmator", a spus Anghel.


BNR ar putea revizui prognoza pe inflatie pana la cel mult 6,4%


Cu toate ca guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca BNR ar putea revizui in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la 6,6% in prezent, pe baza scaderii pretului la petrol, analistii nu cred ca prognoza va fi coborata la nivelul anterior, de 6%.


 "Nu cred ca banca centrala va reduce prognoza de inflatie, deoarece conditiile s-au mai schimbat. Leul s-a depreciat si au aparut si presiunile salariale", a declarat Ionut Dumitru.


El a adaugat ca o posibila ajustare a estimarii de inflatie nu ar fi justificata sub nivelul de 6,4%.


Si Ciprian Dascalu considera ca banca centrala va cobori prognoza pana la un nivel de cel mult 6,4%, insa "o astfel de masura nu ar mai avea oricum nicio influenta in conditiile de fata, avand in vedere ca mai sunt doar trei luni pana la finalul anului".


Pe de alta parte, traderul Millenium Bank sustine ca BNR ar putea revizui in sus estimarea privind inflatia pentru anul 2009, de la 4,2% in prezent, pana la 4,5%.


BNR a majorat de sapte ori dobanda de politica monetara de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent, interval in care aceasta a urcat de la 7% la 10,25%. Ultima majorare a fost facuta la sedinta de politica monetara din 31 iulie, cand banca centrala a ridicat nivelul dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 10%.


Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2008 este de 3,8%, plus sau minus un punct procentual, iar pentru 2009, banca centrala tinteste un nivel al inflatiei de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.