Banca centrala a Portugaliei estimeaza ca economia se va comprima cu 3,5% in 2009

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 09:34
1984 citiri
Banca centrala a Portugaliei estimeaza ca economia se va comprima cu 3,5% in 2009

Produsul intern brut (PIB) al Portugaliei urmeaza sa scada cu 3,5% in acest an, cel mai mare declin din ultimii 34 de ani, potrivit estimarilor publicate marti de banca centrala a Portugaliei, informeaza AFP.

"Cele mai recente previziuni ale bancii centrale, bazate pe informatiile disponibile la sfarsitul lunii martie, indica o scadere a PIB-ului cu 3,5% in 2009", arata ultimul raport al institutiei.

Estimarile anterioare ale bancii centrale, afisate la inceputul lui februarie, prevedeau o comprimare de 0,8%. Estimarile bancii centrale sunt mai pesimiste decat cele ale analistilor, ce prevad ca PIB-ul va scadea cu 3%.

In ciuda crizei financiare, ministrul portughez al economiei, Manuel Pinho, a declarat la inceputul acestei luni ca Portugalia nu are nevoie de ajutorul Uniunii Europene (UE), pentru ca situatia financiara a tarii este suficient de solida.

Agentia internationala de evaluare financiara Standard & Poor's a revizuit recent in coborare ratingul Portugaliei privind datoriile pe termen lung, la 'A+', ca si in cazul Irlandei si Greciei.

Pinho a sustinut insa ca situatia economica a Portugaliei nu se compara cu cea a Greciei sau Irlandei. Statul a redus deficitul bugetar in ultimii ani si nu sufera de pe urma crizei imobiliare, in timp ce bancile sunt destul de rezistente in fata mediului economic degradat. Portugalia a intrat in recesiune in al patrulea trimestru din 2008, dupa ce PIB-ul a scazut cu 2%.

#portugalia, # economie, # crestere, # comprimare, # ue , #stiri Standard Poor s