Anul viitor va fi dificil pentru noul guvern al Romaniei

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 12:35
1202 citiri
Anul viitor va fi dificil pentru noul guvern al Romaniei

Anul 2009 va fi dificil pentru noul guvern al Romaniei, in conditiile in care veniturile bugetare s-ar putea diminua pe fondul temperarii "considerabile" a cresterii economice", a declarat analistul Moody's pentru Europa de Est, Kenneth Orchard."Situatia fiscala s-a inrautatit inaintea alegerilor. Anul viitor va fi dificil pentru noul guvern, deoarece economia isi va tempera considerabil cresterea, ceea ce va diminua si veniturile bugetare. In acelasi timp, lichiditatea se restrange in plan international", a completat Orchard.


Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a declarat, marti, ca banca centrala prognozeaza, pentru 2009, temperarea cresterii economice a Romaniei la 4,6%, de la un avans de 8 - 9% in acest an.


Orchard avertizeaza totusi ca, daca deficitul bugetar se adanceste foarte mult, afectand increderea in economia Romaniei, si ingrijorarile agentiei ar putea creste.


"Putem spera ca noul guvern va lua o serie de decizii dure pentru a mentine sub control deficitul bugetar. Daca, totusi, decid sa urmeze tendinta actuala si permit deficitului bugetar sa se largeasca foarte mult, si datoria publica ar putea creste rapid, iar increderea in macroeconomie s-ar deteriora. Atunci am deveni mai ingrijorati", a mai spus economistul de la Moody's.


Moody's este singura dintre marile agentii de evaluare financiara care a mentinut perspectiva stabila atasata ratingului de tara atribuit Romaniei.


La inceputul acestui an, agentia de rating Fitch a anuntat ca a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la 'stabila' la 'negativa', la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's luase o decizie similara.


Luni, Standard & Poor's a anuntat ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-', iar calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Aceasta decizie a scos Romania din grupa statelor trecute de S&P la categoria "investment grade".