Agentiilor de rating vor fi supravegheate

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 09:21
1171 citiri
Agentiilor de rating vor fi supravegheate

Uniunea Europeana (UE) a incheiat un acord preliminar cu privire la inregistrarea obligatorie si supravegherea agentiilor de rating, au anuntat doi oficiali din Parlamentul European, ca urmare a eforturilor de a aplica lectiile invatate din criza financiara, relateaza Reuters.

"S-a ajuns la un acord", a declarat, miercuri, unul dintre oficiali.

Masura va afecta companii precum Standard & Poor's, Moody's Investors Service si Fitch Ratings.

Agentiile de rating au fost criticate pentru ca nu au avertizat investitorii de riscul produselor de creditare subprime (credite ipotecare cu grad mare de risc), iar masurile luate de UE sunt in conformitate cu abordarea G20, de introducere a unei supravegheri directe a agentiilor de rating.

Comitetul European pentru Reglementarea Valorilor Mobiliare, ce cuprinde agentiile de reglementare din cele 27 de state UE, va fi singurul organism de inregistrare, a mai spus un alt oficial parlamentar.

"Apoi, va exista cate un colegiu de supraveghere pentru fiecare agentie. De asemenea, Comisia Europeana va trebui sa formuleze pana in iulie 2010 o propunere legislativa, pentru infiintarea unei institutii europene de supraveghere a agentiilor", a mai spus cel de-al doilea oficial.

Parlamentul intentiona ca acest comitet sa fie singurul organism de inregistrare si supraveghere a agentiilor de rating, insa unele state UE au considerat ca ar fi un pas prea important, facut prea devreme.

Asa-numitele colegii de supraveghere ar urma sa cuprinda toate autoritatile nationale de reglementare din tarile europene in care functioneaza agentiile.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#Moody's, #economie, #rating, #agentie, #ue, #comisia, #europeana, #parlamentul, #european , #stiri Standard Poor s