"Agentiile de rating au agravat criza"

Marti, 01 Iunie 2010, ora 12:04
1380 citiri
"Agentiile de rating au agravat criza"

Guvernatorul bancii Frantei, Christian Noyer, totodata membru in Consiliul BCE, a declarat marti ca agentiile internationale de rating au reactionat la turbulentele din piata atunci cand au retrogradat unele state europene, agravand criza prin nefurnizarea unor evaluari timpurii ale riscului, precizeaza Mediafax.

Nu s-a efectuat "absolut nicio modificare" a informatiilor disponibile timp de cateva luni inainte ca marile agentii de rating sa retrogradeze calificativele de credit ale tarilor europene, in speta Spania si Portugalia, ceea ce inseamna ca deciziile ar fi putut fi luate mai devreme, a afirmat Noyer, care a participat marti la un forum in capitala sud-coreeana Seul, transmite Bloomberg.

Retrogradarile intarziate sunt "o problema enorma", a continuat oficialul francez din conducerea Bancii Centrale Europene.

Fitch Ratings a redus saptamana trecuta ratingul Spaniei cu o treapta, de la "AAA" la "AA+", dupa o luna mai dificila in Europa, care a adus inclusiv un acord intre Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru un fond de 750 miliarde euro destinat sprijinirii statelor din zona euro aflate in situatii de instabilitate financiara.

Standard & Poor's (S&P) a redus in aprilie ratingul Greciei in categoria speculativa "junk" si a taiat ulterior si calificativele acordate Portugaliei si Spaniei.

"Faptul ca aceste decizii au fost luate la un anumit moment, sub presiunea exercitata de piete, pare sa arate ca agentiile de rating nu furnizeaza informatii pietelor, ci iau informatii din piete.

Nu transmit semnale la momente oportune, cand ar fi cazul, ci le trimit cand este prea tarziu si nu fac decat sa agraveze problemele", a afirmat Noyer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agentii, #rating, #criza, #bce , #stiri Standard Poor s