Agentiile de rating, prea putine pentru o concurenta reala

Joi, 23 Februarie 2006, ora 20:07
974 citiri

Doua treimi dintre emitentii de obligatiuni sunt ingrijorati de lipsa concurentei in randul agentiilor de evaluare financiara, in timp ce aproape jumatate sunt preocupati de maniera in care sunt solutionate conflictele de interese, potrivit unui sondaj citat de Reuters.Majoritatea companiilor care contracteaza imprumuturi pe piata obligatiunilor au nevoie de unul sau mai multe ratinguri, iar sectorul, evaluat la 2,5 miliarde dolari, este dominat de trei mari firme - Standard & Poor's, Moody's Investors Service si Fitch Ratings.

Sondajul, realizat de Asociatia Pietei de Obligatiuni, arata ca 67% dintre emitenti si 42% dintre investitori considera ca lipsa concurentei intre agentiile de rating este o problema importanta.

Potrivit sondajului, 45% dintre companiile care emit obligatiuni sunt nemultumite de maniera in care agentiile rezolva problemele legate de conflictele de interese.

In opinia celor intervievati, concentrarea agentiilor asupra profitabilitatii si a tarifelor poate conduce la conflicte de interese, ei solicitand imbunatatirea transparentei.

Sondajul a fost realizat in randul a 41 de emitenti de obligatiuni, dintre care aproape jumatate companii, si 51 de investitori, in principal manageri de active.

Peste 40% dintre repondenti au provenit din Marea Britanie, iar restul din Statele Unite si Europa.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!