Actiunile europene au inchis in scadere puternica, Wall Street coboara cu 1,7%

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 20:08
1454 citiri
Actiunile europene au inchis in scadere puternica, Wall Street coboara cu 1,7%

Indicii bursieri europeni si-au accentuat scaderea in a doua parte a sedintei bursiere de vineri, iar cotatiile de pe Wall Street au debutat cu declinuri puternice, dupa ce datele de pe piata muncii din SUA au alimentat ingrijorarile investitorilor privind soliditatea economiei americane, potrivit Mediafax. 

Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de vineri in scadere cu peste 1%, dupa date privind stagnarea pietei americane a muncii in august, care amplifica temerile legate de soliditatea economiei Statelor Unite. Indicele Dow Jones a coborat cu 1,6%, Standard & Poor's 500 cu 1,67%, iar Nasdaq cu 1,71%.

Stagnarea pietei muncii a fost determinata de scaderea increderii in economie, companiile fiind reticente sa faca angajari, iar situatia mentine presiunile asupra Rezervei Federale pentru a lua noi masuri de stimulare.

Actiunile europene au incheiat sedinta de vineri in scadere puternica si au pus capat seriei de patru zile de cresteri. Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborat cu 2,5%. Cele mai afectate au fost titlurile unor grupuri industriale, precum ABB, care au pierdut 4,6%, si EADS, cu 3,8%.

In sectorul bancar, actiunile Societe Generale au scazut cu 6,7%, iar Barclays cu 4,9%. "Ce se intampla pe piata seamana cu ia banii si fugi. Vedem investitori care vand actiuni si investesc in plasamente sigure, precum aurul si francul elvetian.

Managerii de fonduri trebuie sa isi protejeze portofoliile", a declarat Fabrice Couste, director la CMC Markets in Franta. Pe alte piete, indicele londonez FTSE 100 a scazut cu 2,34%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,36% si CAC 40 al bursei din Paris cu 3,59%.

Piata americana a muncii a stagnat in august, dupa ce scaderea increderii in economia Statelor Unite a descurajat companiile sa faca angajari, mentinand presiunile asupra Rezervei Federale (Fed) de a lua noi masuri monetare de stimulare. Datele din iulie si iulie privind piata muncii, excluzand agricultura, au fost revizuite in scadere cu 58.000 de posturi.

In pofida stagnarii din august, rata somajului s-a mentinut la 9,1%. Datele scot in evidenta fragilitatea economiei, dar nu vor fi vazute drept un semnal de recesiune, avand in vedere ca nu a avut loc o crestere semnificativa a concedierilor, informeaza Ziarul Financiar.

Presedintele american Barack Obama urmeaza sa prezinte joia viitoare un nou plan de incurajare a crearii de locuri de munca. In sectorul privat, numarul de locuri de munca a crescut cu numai 17.000, dupa un avans cu 156.000 de posturi in iulie. In sectorul de stat, numarul de locuri de munca s-a redus pentru a zecea luna consecutiv, cu 17.000. 

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #wall street, #investitori , #stiri Standard Poor s