S&P a confirmat ratingul Rusiei la "BBB", cu perspectiva stabila

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 14:41
1231 citiri
S&P a confirmat ratingul Rusiei la "BBB", cu perspectiva stabila

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a confirmat vineri ratingul de credit pe termen lung al Rusiei la "BBB", perspectiva asociata fiind stabila.

Cel mai mare producator de titei din lume este bine pozitionat pe termen scurt pentru a face fata scaderii pretului petrolului, datorita rezervelor importante de numerar si a flexibilitatii rublei, dar o crestere sustinuta a pretului petrolului va provoca o incetinire semnificativa a cresterii economice, avertizeaza S&P, potrivit Bloomberg si Reuters.

Ratingul atribuit Rusiei - "BBB" - este in linie cu calificativul de care beneficiaza Brazilia, Bulgaria si Peru.

"Ratingul Rusiei ramane constrans de slabiciunea structurala a economiei ruse, in special din cauza puternicei dependente de hidrocarburi si alte materii prime. Alte noi constrangeri sunt reprezentate de institutiile economice si politice slabe, care afecteaza competitivitatea economiei, climatul de investitii si mediul de afaceri", a declarat analistul Standard & Poor's, Kai Stukenbrock.

Rusia inregistreaza un deficit bugetar scazut datorita pretului ridicat al materiilor prime pe care le exporta si are un nivel scazut al datoriei guvernamentale, de aproximativ 11% din PIB, comparativ cu Grecia, de peste 160% din PIB, sau Japonia, de 200% din PIB.

Economia Rusiei a inregistrat in primul trimestru din 2013 cel mai slab ritm de crestere din 2009, pe fondul reducerii investitiilor si al recesiunii din zona euro, care a afectat cererea pentru exporturile de materii prime.

Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat, in perioada ianuarie-martie 2013, o crestere de 1,6%, al cincilea trimestru consecutiv de incetinire, a anuntat recent Serviciul federal de statistica. Analistii intervievati de Bloomberg se asteptau la un avans de 1,2% in primul trimestru din 2013, in timp ce Ministerul Economiei estima o crestere de 1,1%.

Rusia este cel mai mare producator mondial de energie iar exporturile de materii prime si hidrocarburi asigura jumatate din veniturile la bugetul federal.

#rating Rusia, #evolutie economie Rusia, #rating Standard Poors Rusia, #rating SP Rusia , #Rating