Fitch si S&P au inrautatit perspectiva ratingului Rusiei, din cauza sanctiunilor occidentale

Vineri, 21 Martie 2014, ora 11:14
1398 citiri
Fitch si S&P au inrautatit perspectiva ratingului Rusiei, din cauza sanctiunilor occidentale

Agentiile de evaluare financiara Fitch si Standard&Poor's (S&P) au inrautatit de la stabila la negativa perspectiva ratingului suveran al Rusiei, din cauza eventualului impact negativ al sanctiunilor impuse de SUA si UE asupra economiei Rusiei, aflata deja pe un trend de incetinire.

"Intrucat bancile din SUA si UE ar putea fi reticente sa imprumute Rusia in actualele circumstante, economia ar putea incetini in continuare, iar sectorul privat ar putea avea nevoie de sprijinul statului. Cresterea economica a coborat la 1,3% anul trecut, iar investitiile sunt in declin", a avertizat Fitch, potrivit agentiei Bloomberg.

Ambele agentii au confirmat calificativul tarii la "BBB"

Ambele agentii au confirmat calificativul tarii la "BBB", a doua treapta din categoria recomandata pentru investitii.

"Riscurile geopolitice sporite si perspectiva sanctiunilor din partea UE si SUA ca urmare a anexarii Crimeei ar putea reduce fluxul investitiilor, ar putea determina iesiri mai mari de capital si ar putea incetini si mai puternic economia Rusiei", a notat S&P.

Deciziile celor doua agentii de evaluare financiara vin dupa ce UE a adaugat 12 nume pe o lista cu oficiali rusi si ucraineni sanctionati cu inghetari de active si restrictii in privinta calatoriilor.

Presedintele SUA, Barack Obama, a hotarat, de asemenea, impunerea de sanctiuni financiare vizand un numar mai mare de oficiali si miliardari considerati aliati ai presedintelui rus Vladimir Putin. Obama a autorizat si eventuale penalitati care ar viza direct economia Rusiei.

Interventia Rusiei in Crimeea si anexarea regiunii ucrainene a adus in ultimele saptamani relatiile dintre tarile occidentale si Rusia la un minim al perioadei de dupa Razboiul Rece.

Moody's acorda Rusiei rating "Baa1", a treia treapta din categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.

#rusia rating, #agentii rating , #Rating