Bani de la stat pentru „nimic”. Cât ne costă sporurile ilegale. Economist: „Spitalele au nevoie de aceste sume”

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 03:00
326 citiri
Bani de la stat pentru „nimic”. Cât ne costă sporurile ilegale. Economist: „Spitalele au nevoie de aceste sume”
Bani FOTO arhivă ziare.com

Ministerul Finanțelor se pregătește să-i prezinte premierului Marcel Ciolacu o listă cu bugetarii care primesc sporuri pentru „activitatea de atragere a fondurilor europene”. În baza unei analize de competență, vor rămâne cu acest venit doar acei funcționari care au și rezultate în proiectele finanțate de Uniunea Europeană.

Mai exact, cine nu a adus bani europeni sau are proiecte care stau pe loc riscă să piardă aceste sporuri, încasate inclusiv de primari de comune. În unele situații, încasarea acestor sporuri reprezintă jumătate din salariul brut al unui bugetar.

Curtea de Conturi a constatat, însă, că mai multe instituții au acordat sporuri nelegale în valoare de milioane de lei, iar beneficiarii acestora ar trebui să le restituie cât mai rapid, în caz contrar, pot ajunge în fața procurorilor.

Județe precum Brașov, Timiș, Bistrița-Năsăud, Gorj, Prahova, Constanța, Ilfov au înregistrat alocarea unor sporuri nelegale privind „activitatea de atragere a fondurilor” europene sau mărirea indemnizației de hrană pentru bugetari în mod necorespunzător, arată cel mai recent raport al Curții de Conturi, consultat de ziare.com.

„Se constată în continuare abateri determinate de acordarea de sporuri sau drepturi bănești către personalul din administrația publică locală, cu nerespectarea regulilor și principiilor stabilite prin legislația de salarizare unitară”, se menționează în raportul Curții de Conturi.

Doar cu titlu de exemplu: în județul Prahova: au fost efectuate cheltuieli de personal în valoare de 508 mii lei cu nerespectarea legislației care reglementează salarizarea personalului din administrația publică locală. Mai exact, s-au stabilit veniturilor salariale peste nivelul indemnizației legale a funcției de viceprimar, plata adaos salarial, majorarea indemnizației demnitarilor pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene într-un procent mai mare decât cel stabilit prin reglementările legale, stabilirea eronată a indemnizației acordate personalului care ocupa funcții de demnitate publică, precum și a indemnizației consilierilor locali.

Aceeași situație s-a înregistrat și în județul Brașov.

„Curtea de Conturi a constatat „majorarea indemnizațiilor pentru funcțiile de demnitate publică (primar şi/sau viceprimar) cu un spor pentru proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile în procent superior celui corespunzător numărului de proiecte aflate în implementare la nivelul unității administrativ-teritoriale sau acordarea acestui spor în perioadele în care nu se implementează astfel de proiecte sau implementarea este suspendată”, spun auditorii care au controlat mai multe primării și consilii județene din țară.

Nereguli mari în Prahova și Ilfov. Majorări din pix. Expert: „Arată incapacitatea statului de a gestiona banii noștri. Ar trebui ca societatea civilă să fie interesată de recuperarea acestor bani”

Bani de la stat (din fondurile publice) pentru „nimic” au primit și bugetarii din Ilfov și Prahova.

În Ilfov, Curtea de Conturi a descoperit „stabilirea și plata veniturilor salariale pentru funcționarii publici și personal contractual care dețin funcții de conducere, la un nivel ce excede limita maximă prevăzută de lege, în valoare totală de 193.000 de lei (UATJ Ilfov, UATO Chitila și UATC Chiajna)”, se arată în documentul consultat de Ziare.com.

De asemenea, în Prahova, Curtea de Conturi a descoperit mari nereguli privind salarizarea personalului bugetar. Astfel, „pentru implementarea unui singur proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, U.A.T.C. Tomșani a majorat indemnizațiile lunare ale primarului și ale viceprimarului cu 25%, ceea ce a generat în anul 2020 plata unor cheltuieli nejustificate în sumă totală de 36 mii lei”, conform documentului mai sus menționat.

Despre această situație, Andrei Vlăduțescu, consultant politic și specialist în bună guvernare, consideră că „societatea civilă ar trebui să urmărească recuperarea acestor bani, încasați ilegal”.

„Aceste sporuri acordate ilegal arată incapacitatea statului de a gestiona banii noștri. Societatea civilă ar trebui să fie interesată și să urmărească recuperarea acestor bani, pentru că așa funcționează o democrație”, s-a exprimat Andrei Vlădușescu, specialist în bună guvernare, pentru Ziare.com.

Pe de altă parte, Ioana Achim, analist economic, consideră că statul are „deschisă calea spre finanțarea unor proiecte de infrastructură prin recuperarea sumelor nelegale”.

„Dacă Guvernul a cerut lista, să sperăm că a făcut-o, în primul rând, pentru recuperarea banilor, nu doar pentru a nu acorda pe viitor sporuri nelegale. Dacă măcar 50% din acești bani se recuperează și merg către spitale sau spre școli este bine. Cred că spitalele au nevoie de aceste sume”, a menționat sursa citată, pentru Ziare.com.

Ce riscă reprezentanții instituțiilor care au acordat sporuri ilegal

Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a reurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracțiune”. Pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă, prevede legea de funcționare a Curții de Conturi.

Ministerul Finanțelor va colecta date de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a stabili numărul bugetarilor care nu se încadrează să primească sporuri pentru atragerea proiectelor europene.

Joi, 16 mai, Guvernul va analiza toate proiectele finanțate cu fonduri europene, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

„Luăm fiecare proiect prins în PNRR, gradul de execuție, de maturitate, fiindcă negociem. Suntem într-o dinamică (analiză) cu cei Comisia și mă bucură acest lucru”, a precizat șeful Executivului, într-o declarație de presă.

...citeste mai departe despre "Bani de la stat pentru „nimic”. Cât ne costă sporurile ilegale. Economist: „Spitalele au nevoie de aceste sume”" pe Ziare.com

Planul României de a reduce deficitul, aprobat de UE. Ministru: „Putem investi 450 de miliarde de lei în următorii trei ani”
Planul României de a reduce deficitul, aprobat de UE. Ministru: „Putem investi 450 de miliarde de lei în următorii trei ani”
Miniștri de economie și finanțe din statele membre ale UE au aprobat marți, 21 ianuarie, planul bugetar-structural al României, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și...
Speranțele ministrului Finanțelor la Bruxelles. Reuniune importantă pentru România. „Eliminăm riscul suspendării fondurilor europene”
Speranțele ministrului Finanțelor la Bruxelles. Reuniune importantă pentru România. „Eliminăm riscul suspendării fondurilor europene”
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, 21 ianuarie, la o reuniune a structurii de specialitate a Consiliului Uniunii Europene în care se va discuta și planul României de a...
#sporuri bugetari, #curtea de conturi, #primarii, #Consilii Judetene, #fonduri europene , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

0.0004

1 USD = 4.7609 RON

-0.0465
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  3. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  4. Europa în fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
  5. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  6. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Companiile de stat care riscă să fie închise. Marcel Ciolacu, ultimatum pentru firmele care ies pe roșu
  9. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  10. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat