Primul trofeu al Jocurilor Olimpice la maraton, vandut pentru 665 mii euro

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 10:44
1951 citiri
Primul trofeu al Jocurilor Olimpice la maraton, vandut pentru 665 mii euro

Trofeul castigat de grecul Spyridon Louis la maraton la prima editie a Jocurilor Olimpice din era moderna, in 1896, a fost adjudecat cu 655.454 de euro, la Londra, fiind achizitionat de fundatia elena Stavros Niarchos, a anuntat casa de licitatii Christie's.

Aceasta licitatie a fost organizata cu 100 de zile inainte de inceperea Jocurile Olimpice de la Londra, care vor avea loc in perioada 27 iulie - 12 august.

Fundatia Stavros Niarchos, infiintata de celebrul armator grec, a explicat intr-un comunicat, ca vrea sa "imparta cu poporul elen" cupa de argint de 15 cm.

Trofeul va fi expus intr-un vast complex cultural ce va fi deschis de fundatie in 2015, la Atena. Pana atunci, fundatia va cauta un loc potrivit pentru a prezenta cupa scoasa la licitatie de mostenitorii legendei maratonului din motive financiare.

Anuntul acestei vanzari a suscitat emotie in Grecia, dupa ce nepotul lui Spyridon (sau Spyros) Louis, un pensionar din Atena cu acelasi nume, a declarat ca vrea sa "asigure viitorul copiilor sai".

Louis a mai spus ca a luat decizia de a vinde trofeul in urma cu doi ani si l-a propus statului grec, la un pret mai mic decat era estimat, dar nu a avut succes din lipsa de buget. El spera sa primeasca la licitatie intre 120.000 si 160.000 de lire sterline.

Modest agricultor in apropiere de Atena, Spyridon Louis a devenit erou national dupa ce a castigat maratonul in doua ore, 58 de minute si 50 de secunde, la 29 martie 1896.

#primul trofeu maraton vandut, #primul trofeu Jocurile Olimpice , #Stiri Sport