In sport, la fel ca-n business: Ce va pierde Lance Armstrong pentru ca a trisat

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 12:18
2485 citiri
In sport, la fel ca-n business: Ce va pierde Lance Armstrong pentru ca a trisat

Lance Armstrong, cel mai promovat ciclist al lumii din istoria acestui sport, a recunoscut ca s-a dopat de-a lungul carierei sale sportive, in cadrul unui interviu acordat celebritatii media, Oprah Winfrey.

Lance Armstrong este o legenda vie. A castigat de sapte ori Turul Frantei, a fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, a iesit de foarte multe ori pe podiumul multor concursuri, de ciclism sau triatlon.

A supravietuit luptei cu cancerul.

A construit o fundatie, Livestrong, pentru lupta impotriva acestei boli necrutatoare, care a sensibilizat sute de mii de oameni din intreaga lume si care a reusit sa atraga pana in prezent, de la infiintarea ei in 1997, peste 500 de milioane de dolari.

Cati bani va pierde Lance Armstrong din cauza dopajului

Agentia Americana Antidoping (USADA) i-a retras lui Lance Armstrong toate titlurile castigate in Turul Frantei, cel mai popular concurs de ciclism profesionist din lume. Potrivit New York Times, care citeaza consultanti independenti si avocati, Lance Armstrong ar putea fi obligat sa returneze premiile pe care le-a casigat in Turul Frantei, care se ridica la o valoare totala de 3,9 milioane de dolari.

United States Postal Service a contribuit cu zeci de milioane de dolari, ca sponsor, pentru echipa in care concura si Lance Armstrong. Fostul ciclist ar putea fi obligat sa returneze o parte din banii primiti in acea perioada.

Lance Armstrong s-a oferit sa plateasca Guvernului federal peste cinci milioane de dolari compensatii pentru ca a folosit fonduri publice la echipa sa si s-a angajat sa depuna marturie intr-o eventuala investigatie, dar a fost refuzat de Departamentul de Justitie.

Dupa ce i-au fost retrase toate medaliile castigate, pe Lance Armstrong l-au parasit si sponsorii. Advertising Age spune ca Lance Armstrong va pierde 30 de milioane de dolari, parasit de sponsori.

Sponsorul sau cel mai vechi, Nike, a anuntat intreruperea contractului. Dupa Nike au urmat Trek si Budweiser. Si SRAM, producator important de componente pentru biciclete, companie in care Lance Armstrong a investit mai multe milioane de dolari,

_blank"> a anuntat ca renunta la colaborarea cu fostul ciclist.

Compania de produse energizante Honey Stinger, unde Lance Armstrong detine actiuni, a inlaturat imaginea ciclistului de pe produsele sale. De asemenea, FRS Co, producator de bauturi energizante, care l-a folosit pe Lance Armstrong ca ambasador pentru imaginea sa, a renuntat la colaborarea cu el.

Giro, producator de casti pentru biciclisti, care a si scos o linie speciala branduita cu Lance Armstrong, a pus capat sponsorizarii, dar va continua asocierea cu fundatia Livestrong. In urma scandalului de dopaj, Lance Armstrong s-a retras inclusiv de la fundatia Livestrong.

In 2004, Lance Armstrong a dat in judecata o companie de asigurari din Dallas pentru ca nu-i platise o prima de cinci milioane de dolari, pentru castigarea celui de-al saselea titlu in Turul Frantei. Compania refuza sa plateasca prima din cauza acuzatiilor de dopaj cu care se confrunta Lance Armstrong. In 2005, Armstrong a ajuns la o integelere cu firma respectiva, care i-a platit 7,5 milioane de dolari. Acum, compania de asigurare ii cere inapoi 12 milioane de dolari.

Potrivit CNN, Lance Armstrong a castigat din ciclism, de-a lungul timpului, o avere de peste 125 de milioane de dolari. Lance Armstrong ar putea pierde in jur de 50 de milioane de dolari, in urma proceselor civile cu care probabil va trebui se se confrunte.

Interviul cu Oprah Winfrey

Vezi toate declaratiile lui Lance Armstong.

In interviul difuzat pe site-ul lui Oprah, Lance Armstrong a marturisit si de ce nu a spus adevarul pana acum. "Pentru cei mai multi oameni e prea tarziu si asta e din vina mea. Vad situatia ca pe o minciuna mare care s-a repetat de multe ori".

"Era posibil sa castigi fara sa te dopezi?", l-a mai intrebat Oprah.

"In acea generatie, nu. Nu eu am inventat cultura asta, dar nici nu am incercat sa o opresc", a raspuns Armstrong.

"Voiam sa castig cu orice pret. Cand am fost diagnosticat cu cancer, as fi facut orice ca sa supravietuiesc. Am adoptat atitudinea asta si in ciclism, cu orice pret, iar asta nu a fost un lucru bun", a explicat Lance Armstrong.

Lance Armstrong a precizat ca de acum va coopera cu institutiile abilitate care investigheaza dopajul lui.

Lance Armstrong a mai spus ca nu s-a dopat la editiile Turului Frantei din 2009 si 2010.

In a doua parte a interviului lui Lance Armstrong acordat lui Oprah Winfrey, care se va difuza sambata, fostul ciclist va vorbi despre familie, castiguri, sponsori si ce urmeaza sa faca mai departe.

Anul trecut, dupa o ancheta a USADA, care a descoperit ca fostul castigator al Turului Frantei s-a dopat sistematic, Federatia Internationala de Ciclism (UCI) i-a anulat lui Armstrong intregul palmares incepand cu 1 august 1998 si l-a suspendat pe viata din activitatea sportiva. Armstrong nu a contestat aceasta decizie.

Uniunea Ciclista Internationala a anuntat, in luna octombrie, ca i-a retras lui Lance Armstrong cele sapte titluri din Turul Frantei, dupa raportul (USADA) in care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic. Armstrong a castigat Marea Bucla intre anii 1999 si 2005. Lance Armstrong s-a retras definitiv din ciclism la inceputul anului 2011.

USADA a intocmit un dosar cu peste 1.000 de pagini in cazul Lance Armstrong, care contine probe evidente si marturiile depuse de fosti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc ca americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care a evoluat, US Postal.

USADA il acuza pe fostul sportiv ca a utilizat substante interzise, printre care EPO si steroizi, precum si transfuzii sanguine, de-a lungul intregii sale cariere. Potrivit marturiilor culese de USADA, mai multi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat in acelasi timp cu liderul echipei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lance Armstrong dopaj, #Lance Armstrong interviu Oprah Winfrey, #Lance Armstrong avere , #Stiri Sport