Campionatul European de Fotbal 2020 in Romania. Victor Ponta discuta acest lucru cu Federatia

Marti, 19 Februarie 2013, ora 08:33
2319 citiri
Campionatul European de Fotbal 2020 in Romania. Victor Ponta discuta acest lucru cu Federatia

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a convenit cu presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, sa se intalneasca saptamana viitoare pentru o discutie privind modul in care Guvernul poate sprijini organizarea in Bucuresti a unor partide din cadrul Campionatului European din 2020.

"Daca putem face ceva la nivel guvernamental, daca federatia are nevoie de un anumit tip de sprijin, ca la Festivalul Festivalului Olimpic al Tineretului European, o fac cu mare drag. Deocamdata, a stabili doar ca ne vom intalni saptamana viitoare", a spus Ponta la Dolce Sport.

El a adaugat insa ca trebuie vazute si costurile pe care le implica o astfel de participare, aratand ca, personal, este un pasionat de fotbal, dar ca multe sporturi au fost "omorate" de fotbal, astfel ca este necesar ca fondurile sa fie impartite echilibrat.

Comitetul Executiv al UEFA a confirmat, in urma cu trei saptamani, ca editia din 2020 a Campionatului European se va desfasura in 13 orase din Europa, iar acesta se va disputa sub titulatura de "EURO pentru Europa".

Meciurile vor fi impartite in 13 pachete diferite, cu 12 pachete normale incluzand cele trei meciuri din faza grupelor si unul din fazele eliminatorii (optimi sau sferturi de finala) si un pachet ce include semifinalele si finala.

O tara va primi un singur stadion, cate unul pentru cele 13 pachete. Atat semifinalele, cat si finala, se vor disputa pe un singur stadion.

Fiecare tara va putea prezenta doua stadioane, unul pentru pachetul normal si unul pentru semifinale si finala. O tara poate decide sa prezinte acelasi oras pentru cele doua pachete sau poate desemna doua orase diferite.

Lucrarile la stadioanele inscrise in competitie pentru desemnare dar care nu exista deja pot demara cel tarziu in 2016 pentru a putea fi gata in timp util.

Capacitatile minime ale stadioanelor ar trebui sa fie: 70.000 de locuri pentru semifinale si finala, 60.000 pentru sferturile de finala, 50.000 pentru faza grupelor si optimi. De asemenea, se pot acorda pana la maximum doua exceptii pentru stadioane cu o capacitate minima de 30.000 de locuri, insa acestea vor putea fi folosite doar in faza grupelor si in optimile de finala.

Toate echipele nationale vor participa in faza calificarilor, astfel incat cele 13 tari desemnate sa gazduiasca meciuri nu vor fi calificate automat.

Maximum doua tari gazda vor fi extrase in aceeasi grupa (la Euro-2020 vor fi sase grupe a cate patru echipe), acestea avand garantate doua meciuri pe teren propriu. Pentru fazele eliminatorii, tarile ce vor gazdui meciuri nu vor avea garantate meciuri pe teren propriu.

Pentru faza grupelor, desemnarea componentelor acestora va fi in functie de capii de serie si tragerea la sorti. Totusi, alocarea echipelor ce vor gazdui meciuri in faza grupelor se va face in functie de distante (de exemplu, daca va fi fezabil, distanta de zbor intre cele doua orase sa nu fie mai mare de doua ore pentru a asigura accesul facil fanilor care se vor deplasa cu masinile sau alte mijloace de transport).

Echipele participante la Euro-2020 vor putea sa-si desemneze singure unde isi vor stabili cantonamentul, neavand obligatia ca acestea sa stea in tarile gazda.

Termenele limita pentru orasele care vor sa gazduiasca meciuri sunt urmatoarele:

- 28 martie 2013: aprobarea caietului de sarcini.

- Aprilie 2013: publicarea caietului de sarcini si lansarea candidaturilor.

- Septembrie 2013: confirmarea formala a oraselor candidate.

- Aprilie/Mai 2014: inscrierea efectiva a dosarelor si inceputul fazei de evaluare.

- Septembrie 2014: desemnarea oraselor gazda de catre Comitetul Executiv al UEFA.

La 7 noiembrie, presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat ca a trimis o scrisoare de intentie la UEFA pentru ca Bucurestiul sa gazduiasca, alaturi de alte 12 orase din Europa, meciuri de la Campionatul European din 2020, an in care se vor implini 60 de ani de la infiintarea competitiei.

#Campionat European Fotbal 2020 Romania, #campionat european Romania, #Victor Ponta fotbal Romania , #Stiri Sport