BANI DIN SPORT. Cat costa organizarea celui mai dur concurs din Romania

Joi, 16 Mai 2013, ora 17:40
1990 citiri
BANI DIN SPORT. Cat costa organizarea celui mai dur concurs din Romania
Alexandru Diaconu, sportiv profesionist de triatlon

In strainatate concursurile de triatlon Ironman (ciclism, maraton si inot) se bucura de un mare succes, adunand la start mii de participanti. In Romania exista un singur asfel de concurs, la Oradea. Afacerea inca nu aduce profit, desi concursul este la a patra editie, insa organizatorii nu dezarmeaza si promit noi investitii.

Ironman unul dintre cele mai dure sporturi din lume, presupune o pregatire fizica extrem de bine pusa la punct, un efort de vointa aproape supraomenesc, dar si bani multi.

Un concurs de triatlon Ironman inseamna inot 3.800 metri, ciclism 180 km si alergare 42,2 km. In Romania, acest sport este practicat de o mana de oameni, motiv pentru care sponsorii nu prea exista.

Singurul concurs de Ironman din Romania, organizat la Oradea de catre Asociatia Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, va ajunge anul acesta, in data de 22 iunie, la a patra editie.

Szokolszky Istvan, cel care organizeaza Ironman Oradea de trei ani, spune ca investeste in acest concurs din pasiune, pentru ca inca nu genereaza venituri.

"Bugetul real pentru acest an se ridica la 17.000 euro. Acesta presupune premii in bani, medalii, tricouri tehnice, costuri organizatorice , servicii platite catre Salvamont si Salvare , rastele de biciclete etc", spune el.

Organizarea implica o echipa de peste 50 de persoane

"La primele trei editii am iesit eu personal cu un minus de 3500 euro, dar sper ca pe acesta sa-l scot macar la 0", spune Szokolszky Istvan.

"Sustin tiatlonul", este motivatia pe care o invoca organizatorul.

Ironman Oradea va deveni oficial, incepand cu editia din acest an (22 iunie), si Campionat National, in cadrul Federatiei Romane de Triatlon.

"La concurs participa 95% sportivi amatori, cu o pregatire fizica foarte buna", spune reprezentantul Xterra Sport.

In ceea ce priveste investitiile pe care trebuie sa le faca un sportiv pentru a practica triatlonul Ironman, acestea pot ajunge si pana la 10.000 de euro, spune Szokolszky Istvan, care include aici echipamentul pentru ciclism, bicicleta, echipamentul pentru alergare si echipamentul pentru inot.

Anul acesta, organizatorii se asteapta la aproiximativ 180 de partipanti.

"Dupa mine, la un concurs extrem, este un numar multumitor! De exemplu, anul trecut la full (n.r. proba intreaga. Exista si o varianta mai scurta in ceea ce priveste probele de parcurs, care se numeste half) am avut 13 participanti, anul acesta avem 38! Si sunt inscrise la full si trei fete!".

Ironman Oradea va avea anul acesta si un concurent celebru in lumea bancara: directorul general al Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, caruia nu-i sunt straine astfel de competitii si care este si un impatimit biciclist.

Inscrierea la acest concurs este de 90 de euro, pentru distanta Full Ironman si de 77 de euro pentru distanta Half Ironman.

#concurs Ironman Oradea, #concurs triatlon Oradea, #Steven van Groningen concurs Ironman , #Stiri Sport