Toamna si primavara sunt perioadele ideale pentru a te plimba cu barca pe cele mai spectaculoase si periculoase rauri din Romania. Cu prietenii sau colegii, o tura de rafting pe Jiu sau Crisul Repede iti va ridica adrenalina la cote maxime.
Daca te gandesti sa incerci acest sport extrem, trebuie sa stii ca raurile cu cel mai mare potential sunt: Jiul, Crisul Repede, Cerna, Nera si Bistrita. Aici vei gasi si cei mai pregatiti instructori si ghizi, care cunosc toate secretele si pericolele acestor locuri.
Daca esti deja un pasionat al raftingului si vrei sa incerci cele mai primejdioase rauri, atunci trebuie sa ajungi pe Crisul Pietros, pe portiunea cuprinsa intre Boga si Pietroasa.
"Acest loc este intr-adevar incredibil. Insa potentialul sau turistic nu este valorificat aproape deloc, deoarece raul nu are un debit constant", a declarat, pentru Business24, Radu Tanase, organizator de activitati outdoor la Extreme Zone Adventure.
Sport periculos si scump
Radu Tanase spune ca este intotdeauna pregatit pentru cel mai prost scenariu, mai ales cand lucreaza cu grupuri mari.
Ce se poate intampla in timpul raftingului? Participantul poate fi accidentat grav sau chiar poate muri prin inec sau prin lovirea de stanci. Insa, Tanase ne asigura ca asa ceva nu se poate intampla daca ai un instructor bun si daca esti atent la training.
Mai mult, copiii, batranii si...fricosi pot sta intr-un "safety boat" condus de cei mai experimentati dintre ghizi, aceasta "barca de siguranta" avand astfel cele mai mici sanse sa se rastoarne.
In Romania, nu s-au intamplat accidente grave la rafting, insa imaginea de sport periculos este cauzata de faptul ca o rasturnare cu barca este foarte spectaculoasa.
Ce calitati trebuie sa aiba participantii? Simplu. Sa fie atenti si ascultatori. Atenti la instructaj si sa asculte comenzile ghidului pe traseu.
Tanase spune ca nu a intalnit o persoana care sa faca rafting si sa nu se indragosteasca de acest sport. Insa costurile mari ale echipamentelor au dus la tarife destul de ridicate, fapt ce reprezinta un impediment pentru unii.
Astfel, o tura sau o zi de rafting costa in medie intre 50 si 100 de euro de persoana. In functie de perioade si de marimea grupurilor, se pot face reduceri care ajung pana la 50 lei de persoana.
Cautati de unguri si cehi
Raftingul romanesc a ajuns si la urechile vecinilor, tara noastra fiind vizitata in acest scop de nenumarati straini iubitori ai acestui sport. Cei mai pasionati sunt ungurii, urmati de cehi si slovaci.
Acest sport este si preferatul companiilor, cand vine vorba de teambuilding-uri extreme.
Pentru acestea sunt create pachete care includ diverse activitati in functie de sezon: vizitarea de obiective turistice, plimbari cu ATV-urile sau tiroliana.