Zborul cu planorul - un hobby accesibil pentru oameni curajosi

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 00:00
6772 citiri
Zborul cu planorul - un hobby accesibil pentru oameni curajosi

Cursurile de planorism organizate de Aeroclubul Romaniei pot face din tine un adevarat pilot, daca esti amator de senzatii tari si simti nevoia de adrenalina pura.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au comparat conceptul de libertate cu zborul pasarilor pe cer. Exista insa si o categorie de oameni care experimenteaza la propriu aceasta libertate: planoristii.

"Planorismul este cea mai apropiata forma de zbor cu cel al pasarilor", obisnuieste sa isi defineasca pasiunea de-o viata, Bogdan Sorescu, Directorul Operatiuni Zbor de la Aeroclubul Romaniei. A descoperit acest sport la 14 ani. A facut parte din lotul national de planorism in perioada 2003-2004, iar acum este instructor de zbor cu planorul si cu avionul.

Photo by Photoavia

Ce presupune planorismul ca sport si cum poti deveni un practicant?

Nu este complicat sa te apuci de planorism, este mai greu insa sa te mentii in activitate. Formarea initiala ca pilot planorist este doar primul pas spre o lume cu totul deosebita, catre cea mai apropiata forma de zbor cu cel al pasarilor. Ca sa incepi un curs de planorism, trebuie sa apelezi la Aeroclubul Romaniei, iar instructorii de acolo te vor indruma spre una din sectiile din tara unde se practica planorismul.

Cursul este oferit gratuit tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 23 de ani in limita bugetului, iar cei care nu se incadreaza la aceasta categorie pot urma un curs contra cost care costa in jur de 1.500 de euro si include tot cursul de pregatire teoretica si practica, unul dintre cele mai ieftine din Europa.

Ca sa poti practica acest sport trebuie sa faci dovada ca esti un om sanatos fizic si psihic, si nu va inchipuiti ca sunt de trecut niste teste extraordinare, trebuie sa dovediti ca va incadrati in limite normale.

Urmeaza o pregatire teoretica initiala, o testare a cunostintelor teoretice, testare la care candidatii vor trebui sa obtina o medie "de aviatie" de minim 75%, urmata de o pregatire practica (adica zborul) la aerodrom. In urma acestei pregatiri, in cazul in cursantii demonstreaza ca au aptitudini sa zboare in siguranta, pot obtine o licenta de zbor ce este recunoscuta de majoritatea statelor din lume.

Insa planorismul poate fi practicat si ca hobby, nu numai pentru a obtine o licenta de zbor, aceasta activitate oferind senzatii pe care nu le intalnesti atunci cand te afli sub supravegherea pilotului instructor. Zborul de distanta cu planorul este dovada maiestriei imblanzirii fortelor naturii, a curentilor de aer a vantului, si a tuturor fenomenelor ce pot afecta zborul. Planorismul este ca un joc de sah intre pilot si natura.

Este un hobby care se poate practica in grup, in aer liber, inconjurat de oameni deosebiti si amabili. Un zbor de 20 de minute costa aproximativ 35 de euro si poate reprezenta inclusiv un cadou deosebit pentru cineva drag sau poate solidifica legaturi de serviciu in cadrul unui team-building.

Photo by Photoavia

Cat de cunoscut este planorismul in Romania?

Planorismul nu este un sport foarte cunoscut in Romania, din cauza ca presupune o activitata destul de specializata, dar lucram sa imbunatatim acest lucru. In schimb planorismul este destul de bine dezvoltat in vestul Europei. De exemplu, in Germania sunt peste 10.000 de planoare private si peste 100.000 de piloti licentiati.

Care sunt principalele evenimente, competitii din acest domeniu?

Competitiile de planorism pot fi locale, nationale, continentale sau concursuri de talie mondiala. De curand s-a schimbat putin optica asupra organizarii concursurilor si s-au creat competitii atractive pentru public. Un astfel de concurs este Grand Prix-ul pentru planoare, bazat pe un concept recent si care are o priza buna pentru toata lumea.

Anul trecut s-a organizat un astfel de concurs si in Romania si a reprezentat un proiect pilot pentru viitoarele competitii de acest gen la noi in tara. Acest gen de concurs este deschis concurentilor din toata lumea, dar numai cateva tari au dreptul sa-l organizeze.

Anul trecut a fost organizat in 20 de tari, printre care si Romania. Anul acesta, Romania este de asemenea organizatoare impreuna cu Chile, Africa de Sud, Franta, Slovacia, Noua Zeelanda.

Anul acesta, Campionatul Mondial de Planorism se va desfasura in Statele Unite ale Americii, iar anul viitor, Polonia va gazdui Campionatul European.

Despre Aeroclubul Romaniei

Aeroclubul Romaniei este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si se ocupa cu pregatirea si incurajarea tinerilor si nu numai, spre practicarea sporturilor aeronautice.

Aeroclubul Romaniei are o traditie de peste 90 de ani si acopera o arie variata de sporturi aeronautice si anume: planorism, parasutism, zbor cu motor, aeronave ultrausoare si este implicat si in activitatile de aeromodelism. Aeroclubul are sectii in 15 orase din tara, insa mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul aeroclubului.

#aeroclubul romaniei, #planorism cursuri , #Scoala de pilotaj