Zborul cu motor - un sport exclusivist, la indemana ta

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 00:00
3997 citiri
Zborul cu motor - un sport exclusivist, la indemana ta
Foto: Codrut Bratosin / RoSpotters

Zborul cu avionul poate fi in mainile tale, la propriu. Cursurile organizate de Aeroclubul Romaniei pot face din tine un adevarat pilot, daca esti pasionat de aeronave si adrenalina.

Dintre sporturile aeronautice, zborul cu motor sau zborul cu avioane de mici dimensiuni este cel mai popular, dar si cel mai dificil: ai nevoie de cunostinte aprofundate de navigatie aeriana si meteorologie dar si de apetenta pentru risc.

Cu toate acestea, toti impatimitii acestui sport spun ca zborul reprezinta o experienta cu totul speciala, de care te indragostesti imediat si care se poate transforma foarte usor intr-o pasiune de-o viata.

Despre frumusetea acestui sport, prea putin cunoscut in tara noastra, dar si despre cum poti ajunge sa-ti pilotezi propriul avion, am stat de vorba cu Bogdan Sorescu, Directorul Operatiuni Zbor de la Aeroclubul Romaniei.

Ce inseamna mai exact zborul cu avionul?

Zborul cu avionul este probabil cea mai cunoscuta forma de a zbura in momentul de fata. Zborul cu avionul practicat ca activitate sportiva se imparte in zborul acrobatic si zborul de precizie si regularitate.

Photo by Photoavia

Pentru spectatori, zborul acrobatic este cel mai spectaculos sport aeronautic, de aceea este si cel mai popular. Pentru pilot, reprezinta cea mai evoluata forma de zbor cu avionul deoarece atinge limitele de exploatare atat ale aeronavei cat si a propriului sau corp.

Pentru a practica zborul acrobatic cu avionul trebuie sa te pregatesti indelung si sa-ti dezvolti aptitudinile. Pilotii de acrobatie aeriana trebuie sa atinga acel nivel de pregatire incat sa poata controla o aeronava atunci cand aceasta se roteste in jurul axei sale cu pana la 400 de grade pe secunda, atunci cand se afla la o viteza de 350 de kilometri la ora, la mai putin de un metru de coechipierul din formatie si asa mai departe.

Atat in acrobatia aeriana cat si in zborul de regularitate vorbim de un element fundamental, si anume "precizia". Chiar daca latura de regularitate a sportului cu aeronavele motorizate este mai putin spectaculoasa pentru public, pentru piloti si pentru cei implicati in activitatea de aviatie, este foarte importanta si fascinanta in egala masura.

Photo by Photoavia

Unde se poate practica acest sport?

Primul pas este sa apelezi la Aeroclubul Romaniei, iar instructorii de acolo te vor indruma spre una din sectiile din tara unde se organizeaza cursuri pentru acest sport.

Cursul este oferit gratuit tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 23 de ani in limita bugetului, iar in urma unei selectii, cursantii au posibilitatea de a deveni piloti si de a continua pregatirea ulterioara in spiritul dezvoltarii aptitudinilor sportive.

Ca sa poti deveni pilot de avion trebuie sa faci dovada aptitudinii medicale de specialitate, in conformitate cu prevederile europene si puse in practica, in Romania de Autoritatea Aeronautica Civila Romana, sa studiezi si sa aprofundezi o serie de cunostinte care fac o combinatie intre stiintele studiate in mod normal in liceu si care sunt redefinite sub forma specifica pentru aviatie. Dintre materiile studiate fac parte meteorologia, navigatia aeriana, cunoasterea generala a aeronavelor, principiile zborului, etc.

Daca nu te incadrezi in limita de varsta, te poti antrena pe bani proprii tot la Aeroclubul Romaniei, unde in functie de tipul de aeronava, costurile variaza intre 5000 si 7000 de euro pentru finalizarea unui curs de pregatire initiala, antrenamentul variind in functie de disponibilitatea de timp si financiara a solicitantului.

Photo by Photoavia

Pregatirea practica este facuta in concordanta cu niste linii mari, trasate in acord cu prevederile generale de instruire stabilite la nivel european si presupune pregatire in zbor, etapizat, alaturi de un instructor, iar la un moment dat, pe cont propriu, dar sub supraveghere.

La finalul pregatirii, cursantul poate da examen la Autoritatea Aeronautica Civila Romana pentru obtinerea unei licente de zbor, care ii permite sa piloteze propriul avion.

Care sunt evenimentele de profil din tara noastra?

Evenimentele de profil din tara noastra sunt foarte rare, aici referindu-ma la concursuri. Cu toate acestea, are loc in fiecare an Campionatul National de Acrobatie cu Avionul, care desemneaza membrii lotului national si al Aeroclubului Romaniei, lot care participa la competitiile de profil organizate in momentul de fata la nivel european si mondial.

Aeroclubul Romaniei impreuna cu Federatia Aeronautica Romana intentioneaza sa aduca in cel mai scurt timp Romania pe lista tarilor organizatoare de asemenea competitii.

Photo by Photoavia

#zbor cu motor Aeroclubul Romaniei, #cursuri zbor cu avionul, #cursuri de pilotaj, #pilotaj Aeroclubul Romaniei , #Scoala de pilotaj avioane