Vrei sa slabesti? In sport nu e ca-n business

Sambata, 19 Mai 2012, ora 00:00
3350 citiri
Vrei sa slabesti? In sport nu e ca-n business

Primele rezultate dupa antrenamentele sportive apar dupa cel putin trei luni de munca in acest sens, insa, daca iti impui sa slabesti, nu o poti face oricum. In sport nu este ca in afaceri, iar corpul tau are nevoie de un altfel de tratament, sustine Andreea Pavel, master trainer la WorldClass Romania.

Alimentatia trebuie schimbata treptat, nu brusc intr-o dieta, care nu este decat inca un factor de stres in viata ta personala si profesionala, deja agitata.

In plus, refacerea joaca un rol esential in eforturile tale de echilibrare a greutatii corporale, alaturi de antrenamente si alimentatie, sustine master trainerul WorldClass, in declaratiile sale pentru Business24.

In cat timp se pot observa rezultatele unui antrenament eficient?

Depinde la cel fel de rezultate ne referim. Pot spune ca primele rezultate apar dupa primele trei, patru sedinte. Iar aici ma refer la acea stare de bine, stare de optimism, un sentiment de bucurie si multumire pe care ti-l da faptul ca te-ai hotarat in sfarsit sa faci sport, sa faci ceva util pentru tine.

Urmeaza apoi, cam dupa aproximativ patru sau sase saptamani, o schimbare a formei corpului in general. Adica apare o modificare a posturii corpului, a posibilitatilor de miscare, cu o redistribuire mult mai estetica a greutatii corporale. Omul arata vizibil mai bine, ca tot, chiar daca nu si-a modificat greutatea sau compozitia corporala evident.

Iar primele rezulate apar, dupa parerea mea, dupa cel putin trei luni de antrenament si modificare treptata a stilului de viata. Bineinteles ca depinde si cat de des va antrenati pe parcursul celor trei luni, pentru ca daca raman la una sau doua sedinte pe saptamana ma voi opri la stadiul de stare de bine si cel mult usoara corectare a liniei generale a corpului.

Care sunt sfaturile de baza pe care le oferiti pentru scaderea greutatii?

1. Modificare treptata a alimentatiei, ajungand incet, incet la obisnuinte alimentare echilibrate si sanatoase.

2. Antrenament

3. Perseveranta. Nu va opriti niciodata!

Ce diete recomandati persoanelor care vor sa slabeasca si care aleg, oricum, sa faca si sport?

Ca si antrenor personal nu am dreptul sa recomand diete. Acestea se dau in urma unor analize medicale amanuntite pe care le fac numai cei specializati in nutritie. Un antrenor personal poate oferi cel mult sfaturi generale legate de o alimentatie corecta, echilibrata, eventual sa ajute oamenii in a-si crea o anumita disciplina alimentara in stransa legatura cu sportul.

Sfaturi care daca sunt aplicate, oricum reprezinta o schimbare majora pentru multi si atunci clar vor reusi sa aiba si primele rezultate.

Ce parere aveti despre dietele drastice in combinatie cu un stil de viata caracterizat, in principal, de stres (specific oamenilor de afaceri, managerilor...)?

Sunt total impotriva. Oamenii nu au rabdare. Vor sa obtina totul cat mai repede. A face sport nu este un business. Intr-adevar, urmaresti sa obtii rezultate, lucrand dupa un plan riguros la fel ca si in lumea afacerilor, dar sa nu uitam ca aici lucram cu corpul nostru. Este altceva.

Daca as fi om de afaceri, m-as folosi de beneficiile pe care le am de pe urma sportului ca sa obtin ceea ce imi doresc in cariera. Iar o dieta drastica nu reprezinta decat un factor de stres in plus care imi afecteaza negativ in primul rand sanatatea, dar si profesia.

Unii oameni apeleaza la masaj ca modalitate de a inlocui antrenamentele fizice pentru tonifierea muschilor. Care este diferenta intre efectele masajului si cele ale aerobicului asupra tonifierii musculaturii?

In orice sport, fie de performanta, fie de timp liber am nevoie de trei factori esentiali pentru a obtine rezultate: antrenament, alimentatie si refacere.

Nici unul din cei trei factori nu poate fi inlocuit cu celalalt. Este ca un lant care se rupe pentru ca o veriga este mai slaba.

Masajul intra in categoria refacerii. Este o metoda auxiliara si necesara tonifierii pielii prin stimularea circulatiei sangvine periferice, adica de suprafata. Produce scaderea tensiunii arteriale datorita efectului relaxant si in functie de tipul masajului are si efect de crestere a elasticitatii musculare si uneori chiar a mobilitatii articulare.

Efortul fizic conduce pe langa acestea si la alte beneficii , care dupa parerea mea nu pot fi inlocuite de nici un alt mijloc: cresterea capacitatii respiratorii si cardiovasculare, reducerea simptomelor legate de depresie, scaderea riscului de a face cancer de colon sau san, imbunatatirea calitatii oaselor, imbunatatirea musculaturii, reducerea tesutului adipos si prevenirea acumularii acestuia la varste mature, cresterea calitatii somnului.

Plus alte benficii in plan psihic: cresterea stimei de sine, dezvoltarea vointei, emulatiei, siguranta de sine, senzatia de om puternic. Toate fiind calitati transferabile in viata de zi cu zi si cu efecte pozitive in special pentru oamenii de afaceri.

Ce inseamna sa fi master trainer

Un master trainer este un antrenor cu experienta, cunostinte in domeniu si nu in ultimul rand un bun pedagog, adica sa ai calitatea de a impartasi ceea ce sti si celorlalti .Cu alte cuvinte ,sa stii sa-I inveti pe ceilalti. Master trainerii sunt acei antrenori care ajung sa capete suficiente cunostinte si sa aiba aptitudini variate pentru a-i instrui pe ceilalti instructori/antrenori de fitness/aerobic , avand dreptul de a oferi certificari, explica Andreea Pavel.

"Sunt master trainer pe partea de functional training sau antrenament functional. Acesta cupinde o gama larga de metode , mijloace si materiale de antrenament: plecand de la exercitii efectuate cu propria greutate, exercitii cu mingi medicinale, TRX, kettlebell, saculeti , benzi /corzi elastic, bosu, etc."

Scopul acestor exercitii este de a ajuta oamenii sa se antreneze cu miscari cat mai naturale, folosind aproape toate posibilitatile articulare de miscare. "Adica lucrez pe toate axele si planurile corpului", explica Andreea.

"Mi-e greu sa spun care ar fi mai eficient sau mai dificil, pentru ca aceste doua caracteristici nu provin din folosirea unui anumit obiect de lucru, ci mai degraba din planificarea de catre antrenor, a unui anumit plan de antrenament si deci si a unei anumite dozari.

Dozarea inseamna sa stiu exact ce greutati, ce intensitate, numar de repetari, combinatii de miscari, ce variante de lucru, pentru ce zone ale corpului, ce pauze acord fiecarui individ pe care il antrenez. De aici vin eficienta si dificultatea", spune master trainerul WorldClass.

Andreea Pavel a practicat la inceputul carierei atletismul si aruncarea sulitei. A studiat in strainatate si a ales, totusi, meseria de antrenor personal

"Inca din adolescenta, pe vremea cand practicam atletismul , antrenandu-ma in sala de forta a tatalui meu , una dintre putinele sali din tara (la acea vreme in Romania nu existau sali de fitness, ci numai sali de forta, cu aparatura mai "dura", sa nu spun ruginita, in care se antrenau numai sportivii, iar uneori mai veneau cativa pasionati ai bodybuilduingului) visam sa devin antrenor personal. Vedeam numai in filmele americane ce inseamna sa fii antrenor personal si desi la noi nu erau perspective de dezvoltare,parca simteam ca intr-o buna zi voi deveni personal trainer.

Au urmat anii facultatii (am absolvit ANEFS-ul),perioada in care am inteles ca trebuie sa renunt la sportul deperformanta pentru ca altfel nu reuseam sa fac fata in ambele parti. Imi place sa fiu prima si imi doream acelasi lucru si ca studenta, asa ca am ales sa renunt la atletism, mai ales ca simteam ca ajunsesem la anumite limite fizice pe care cu greu le-as mai fi putut depasi.

Intre timp Romania se dezvolta, au inceput sa apara sali de fitness, am lucrat in cateva sali mai putin cunoscute din Bucuresti si dupa aceea am plecat in Franta, cu o bursa la facultatea de sport din Nisa. In biblioteca facultatii de acolo am gasit foarte multe carti de specialitate: fitness, nutritie, timp liber care m-au inspirat foarte mult de a lua hotararea ca la intoarcerea in Bucuresti sa devin personal trainer adevarat."

Andreea provine dintr-o familie cu multi profesori de educatie fizica si sport.

"Impreuna cu mine suntem cinci. Tatal meu a fost de fapt cel care mi-a transmis aceasta pasiune. El a fost antrenorul meu in perioada in care am practicat atletismul si mi-a format inca din primii ani ai copilariei, dragostea fata de miscare in general. De la el am invatat prima oara sa inot, sa schiez si sa mananc sanatos", spune Andreea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sport slabit, #Andreea Pavel Worldclass, #exercitii dieta slabire , #Program fitness