Barefoot training: Incearca cea mai noua forma de Pilates

Sambata, 17 Mai 2014, ora 00:00
3659 citiri
Barefoot training: Incearca cea mai noua forma de Pilates
Foto: unica.ro

Ne petrecem toata viata in pantofi, care ne modifica modul in care pasim si ne distribuim greutatea pe muschii picioarelor. "Barefoot training" corecteaza problemele de postura si aliniament, contribuind la formarea unui mers natural si firesc, ce activeaza corect musculatura picioarelor si a spatelui.

Cori Gramescu a creat un nou concept de Pilates, ce include antrenamentul in picioarele goale, un antrenament de grup ce aduce aceleasi beneficii ca si cand ai avea un antrenor personal.

"Un instructor de Ultimate Pilates nu lucreaza exercitiile in acelasi timp cu clientii, ci ii observa pe acestia si le corecteaza forma de executie a miscarii", sustine Cori Gramescu.

Spuneti-ne cate ceva despre Ultimate Pilates, conceptul pe care l-ati dezvoltat. Ce aduce in plus fata de Pilates traditonal?

Ultimate Pilates by Cori Gramescu, conceptul dezvoltat de mine, face parte din categoria Pilates for fitness, adica antrenamente eficiente din punct de vedere metabolic si muscular, care au la baza principiile traditionale ale metodei pilates (coloana neutra, aliniament scapular, activarea core muscles, aliniamentul pelvisului, respiratie si optimizare functionala), dar care pun accentul pe remodelarea musculara, pe promovarea unui deficit caloric obtinut prin exercitiu fizic si totodata promoveaza o maniera blanda de pregresie, adapatata perfect ritmului individual si obiectivului personal in fitness.

Aduce, daca vreti, eficienta din punct de vedere sportiv, modeleaza musculatura, este potrivit persoanelor care doresc sa obtina rezultate rapid si fara prea mari batai de cap.

Este un program flexibil, cu o structura modulara, in care clientii prezenti la ora beneficiaza de intreaga atentie a instructorului, pentru ca acesta nu lucreaza in acelasi timp cu cursantii, ci observa, corecteaza si sprijina clientii la ora, in timp ce explica modul in care trebuie parcurs antrenamentul.

Apoi, aduce dinamism, energie si tonus, fiind o metoda orientata spre imbunatatirea rezistentei fizice, a capacitatii de efort si a motricitatii.

Ati introdus "barefoot training" in acest nou concept de pilates. Ce beneficii are sportul fara incaltaminte?

Ne petrecem toata viata in pantofi care modifica modul in care pasim, in care distribuim propria greutate pe muschii picioarelor.

Apar astfel probleme la mers (se agraveaza platfusul prin coborarea arcului plantar in lipsa sustinerii musculare) sau la genunchi pentru compensare (atunci cand calcam pe interiorul talpii, de exemplu, aducem un stres suplimentar pe genunchi de fiecare data cand mergem sau facem sport) si, urcand pe lantul kinetic, putem sa ne alteram postura in urma unui defect de aliniament al talpilor, pentru ca organismul nostru e un sistem dinamic, ce tinde intr-o forma sau alta spre echilibru functional.

Barefoot training aduce corectarea acestor probleme de postura si aliniament, promovand un pattern de mers natural si firesc, ce activeaza corect musculatura picioarelor si a spatelui, care modeleaza foarte frumos genunchii (reduce depozitele de grasime din jurul articulatiei) si imbunatateste controlul asupra miscarilor si motricitatea.

Ce exercitii ne propuneti pentru o postura mai dreapta?

Sunt o serie intreaga de miscari pentru postura, care vizeaza mai ales intarirea musculaturii stabilizatoare a spatelui si a abdomenului si eliberarea tensiunii acumulate in muschii prea tensionati care sunt oricum suprasolicitati.

Combinam astfel elemente de stretching activ cu tehnici de crestere a rezistentei musculare, pentru a obtine un echilibru functional corect.

Daca respectam acest indicatii, in cat timp vom avea o postura mai eleganta?

Depinde de nivelul de la care pornim si de frecventa cu care ne antrenam, dar in general primele imbunatatiri la vinelul posturii se simt dupa 2-4 saptamani - vorbim aici de tonus mai bun, control abdominal corect si activare corecta a musculaturii stabilizatoare a spatelui.

Ati declarat ca o sedinta de Ultimate pilates este cel putin la fel de eficienta financiar ca si o ora cu un antrenor personal. De ce spuneti asta?

Datorita modului de constructie a orei de antrenament si a modalitatii aparte de predare, clientii care participa la ora beneficiaza de toata atentia instructorului. Pentru ca un instructor de ultimate pilates nu lucreaza exercitiile in acelasi timp cu clientii, ci ii observa pe acestia si le corecteaza forma de executie a miscarii.

De asemenea, exercitiile au la baza miscari simple, care sunt usor de executat corect, astfel ca aceasta strategie de antrenament este foarte eficienta pentru client.

Financiar, antrenamentele de Ultimate Pilates sunt mult mai ieftine decat antrenamentele personale (vorbim de un pret mediu de 6 euro/ora de antrenament) si rezultatele devin vizibile in circa o luna, chiar si mai repede daca sunt corelate cu o dieta sanatoasa.

Niciun antrenament personal nu ofera aceste rezultate la acest pret/ora de exercitii.

#barefoot training, #Ultimate Pilates, #Cori Gramescu Ultimate Pilates , #Program fitness