Sport si relaxare, in lumea business - interviu Cori Gramescu

Sambata, 10 Martie 2012, ora 00:00
3611 citiri
Sport si relaxare, in lumea business - interviu Cori Gramescu

Cori Gramescu, unul dintre cei mai renumiti antrenori de fitness din Romania, iti vorbeste despre solutiile de sport si relaxare, tinand cont de ritmul tau de viata si problema timpului, care nu iti este niciodata suficient.

Antrenamentul tau de fitness difera fata de antrenamentul unui om care nu face parte din lumea business. In plus, tie iti este permis sa iti "incropesti" o sala de sport acasa, desi eficienta antrenamentelor scade cu pana la 40% decat cele facute sub supravegherea unui antrenor, spune Cori Gramescu.

Despre importanta tehnicilor de relaxare, principiile tale de viata sanatoasa si greseli pe care trebuie sa le eviti a vorbit managerul LadyFit, intr-un interviu acordat Business24.

Oamenii de afaceri au un program extrem de incarcat si "vaneaza" in permanenta solutii simple de relaxare. Ce sfaturi puteti da unei astfel de persoane care vrea sa imbine relaxarea cu exercitiile fizice?

Antrenamentele recomandate ar fi power yoga, pilates cu antrenor acasa, inotul, sau un antrenor privat care sa creeze un program personalizat cu greutati libere si benzi elastice pentru tot corpul.

Este foarte importanta diversitatea exercitiilor si a programelor de antrenament. Ca si beneficii, rezultatele sunt rapide, iar starea psihica se imbunatateste. Ca si durata de timp, pentru o sedinta sunt suficiente 50 de min de antrenament, de maximum 3 ori pe saptamana.

Cat de importante sunt tehnicile de relaxare pentru a avea o conditie fizica de invidiat, tinand cont de faptul ca oamenii de afaceri sunt pusi in permanenta in postura de a alege intre relaxare si sport?

Cele mai eficiente tehnici de relaxare se refera la respiratie, exercitii pentru imbunatatirea posturii si 3D fitness.

Respiratia joaca un rol foarte important in reducerea stresului, imbunatatirea calitatii somnului, eliminarea tensiunii nervoase din zona gatului si a trunchiului superior (trapez, umeri, piept).

Exercitiile pentru imbunatatirea posturii au rol in rezolvarea problemelor spatelui, probleme de tranzit digestiv, sau a unei posturi defectuoase, care poate duce la dureri de cap, lipsa de energie, probleme de concentrare, o postura inestetica, ce poate cauza probleme de body language, care tradeaza tensiune, incordare, nesiguranta.

Conceptul de 3D se refera la tipuri variate de efort, contractii musculare diferite si au o eficienta maxima intr-un timp foarte scurt (active recovery). De asemenea, acest tip de antrenament aduce o varietate in program, pentru a preveni platoul, oferind rezultate provenite din diversitate si inglobarea unui lifestyle coaching in programul de antrenament.

Ce ar trebui sa respecte un om de afaceri cand vine vorba de principii de viata sanatoasa tinand cont ca venirea anotimpului de vara "impinge", mai ales reprezentantele sexului frumos spre greseli in dieta pentru a ajunge la silueta dorita?

Regula de baza a unui program de slabit de succes este dieta pe termen lung: confera energie, putere de munca, eficienta in timp pentru ca nu reprezinta un consum psihic suplimentar, adica stres.

De asemenea, sportul constant de doua ori pe saptamana pe termen lung este mai eficient decat cinci antrenamente pe saptamana pentru o luna. Sportul la o intensitate moderata ofera energia necesara pentru a functiona in cei mai buni parametri, evitand un consum nervos si energetic exagerat.

In cazul reprezentantelor sexului frumos, slabirea in salturi imbatraneste, scade energia si diminueaza calitatea pielii si produce celulita, vergeturi si scaderea ratei metabiloce bazale, mai ales in corelatie cu stresul.

Cum difera antrenamentul unui om de afaceri fata de cel al oricarei alte persoane?

Factorii care diferentiaza antrenamentul unui om de afaceri de cel al oricarei alte persoane se refera la eficienta, la raportul timp/cost/rezultate, managementul timpului si la integrarea orelor de sport in programul zilnic.

Astfel, el trebuie sa contina accesibilitate si predictibilitate, organizare si atingerea targeturilor stabilite impreuna cu antrenorul si o doza considerabila de realism.

Tinand cont ca oamenii de afaceri sunt extrem de ocupati, o solutie de back-up pentru zilele in care nu au timp sa ajunga la sala este achizitia unor aparate de sport. Care sunt cele mai eficiente aparate pentru o sala de sport "incropita" in casa?

Banda de alergare, greutati libere si benzi elastice, saltea de exercitii, dvd-uri de antrenament bazate pe miscari simple.

Ce buget ar trebui sa aloce un om de afaceri pentru a-si organiza o sala de sport acasa?

O banda de alergare buna, de uz casnic, poate costa in jur de 3.000 de euro, dar va avea o durata de viata suficient de lunga pentru a fi amortizata. Mai mult, ea este construita dupa principiul de ergonomie, fiind mult mai confortabila si mai sigura decat una ieftina din comert.

Apoi, o saltea de buna calitate costa in jur de 40 de euro, iar greutatile libere costa in jur de 3 euro/kg. Luand in calcul aceasta suma, cu circa 3.500 de euro iti poti organiza un minim necesar pentru acasa.

Comparand cu un abonament la o sala de fitness buna, costul se amortizeaza in 3 ani, dar se pierde din diversitatea antrenamentelor disponibile si nici la capitolul motivatie nu stam prea bine in calcule, pentru ca majoritatea celor care se antreneaza acasa, renunta dupa circa 2 luni.

Antrenamentele acasa sunt cu pana la 40% mai ineficiente din punctul de vedere al caloriilor conumate decat cele facute sub supravegherea unui antrenor, fie ca e vorba de trainer personal, fie ca e vorba de ore de grup.

Top 5 investitii inutile in ceea ce priveste aparatura pentru sala de sport de acasa

Aparatul pentru interiorul coapsei, aparatele pentru abdomene, aparatele de electrostimulare pentru acasa/abdomen, fitness ball.

Care sunt cele mai frecvente greseli facute de oamenii de afaceri in ceea ce priveste un stil sanatos de viata?

Lipsa de organizare, lipsa unui plan realist in ceea ce priveste rezultatele dorite, alegeri gresite in ceea ce priveste alimentatia, stress management defectuos, lipsa somnului, excesul de energizante si suprasolicitarea nervoasa.

#Cori Gramescu fitness, #Cori Gramescu sport, #sport relaxare, #sport oameni afaceri , #Exercitii fitness