Antreneza-te pentru succes! Interviu cu Valeriu Tomescu

Sambata, 24 Mai 2014, ora 00:00
3795 citiri
Antreneza-te pentru succes! Interviu cu Valeriu Tomescu

Succesul sta in tine, in propriile tale forte si in determinare, fie ca vorbim despre felul in care-ti conduci afacerea, despre pregatirea pentru un maraton sau pur si simplu de modul in care reusesti sa-ti gasesti resursele interioare pentru a face miscare, la finalul unei zile grele de munca la birou.

Asta am aflat dupa ce am stat de vorba cu Valeriu Tomescu, antrenor personal de alergare la Pescariu Sports & SPA, un mare sportiv roman, care ii ajuta acum pe toti cei care vor sa introduca miscarea in viata lor.

"Antrenamentul pentru maraton si conducerea unui business implica, in primul rand, confruntarea cu tine insuti, dorinta de a te autodepasi, de a-ti atinge obiectivele fara a te opri la orice obstacol", spune Valeriu Tomescu, intr-un interviu acordat Business24.

Totul este sa vrei, sa incerci si sa nu refuzi ajutorul altora, pentru ca vei avea nevoie de sustinere, de disciplina si de mult antrenament, la fel ca in afaceri.

Haideti sa vorbim putin despre alergare. Ce efect are alergatul asupra starii de bine a celui care-l practica?

Alergatul are efecte benefice atat asupra organismului, cat si asupra psihicului. Atunci cand alergam, ne solicitam tot corpul si ne imbunatatim sistemul cardio-respirator si muscular, metabolismul este accelerat, ne creste rezistenta si scad riscurile de aparitie a anumitor boli.

Secretia de serotonina, hormonul fericirii, este cea care genereaza si intretine starea de bine de dupa fiecare antrenament.

De ce ai nevoie de un antrenor, atunci cand te pregatesti pentru un maraton? Exista o tehnica speciala de a "alerga corect"?

Fiecare persoana si fiecare organism este diferit si chiar daca ne dorim cu totii sa alergam un semi sau un maraton complet, nu exista retete general-valabile care sa ne aduca la aceasta performanta.

Un antrenor de alergare are rolul de a personaliza fiecare antrenament, dozajul de efort si tipul de alergare potrivit pentru fiecare alergator.

In antrenamentele mele, spre exemplu, primul pas este acela al analizelor medicale. Experienta si specializarea facuta imi permit sa interpretez rezistenta la efort si tipul de alimentatie potrivit fiecarui alergator pentru a putea atinge performanta.

Un antrenor de alergare este de fapt psiholog, nutritionist si doctor generalist, pe langa un foarte bun sportiv.

Exista o anumita tendinta printre manageri, antreprenori sau pur si simplu corporatisti, de a se deconecta de stres prin alergare?

Cum spuneam, alergarea iti da o stare de bine, iar dupa 8-9 ore petrecute la birou, pe un scaun, in fata unui calculator sau a multor dosare, simti nevoia sa te decontectezi.

Din ce in ce mai multi oameni de afaceri incep sa practice alergatul - fie ca ies la jogging in parc, dimineata sau seara dupa program, fie ca se antreneaza pentru o proba sportiva cu un antrenor.

Aceasta activitate nu numai ca ii destreseaza, insa ii pune din nou in contact cu natura si ii face mai motivati, mai pregatiti sa reia lucrul. Alergatul contribuie si la combaterea sedentarismului, risc la care se supun multi corporatisti si care poate avea consecinte nefaste - diabet, obezitate etc.

Gasiti vreo asemanare intre antrenamentul pentru un maraton si conducerea unui business, spre exemplu?

Da, pentru ambele iti trebuie multa disciplina, perseverenta, seriozitate si capacitate de munca. Antrenamentul pentru maraton si conducerea unui business implica, in primul rand, confruntarea cu tine insuti, dorinta de a te autodepasi, de a-ti atinge obiectivele fara a te opri la orice obstacol.

Cand te pregatesti pentru maraton stii ca trebuie sa ai rabdare pentru a trece linia de finish, insa trebuie sa ai un ritm sustinut si sa anticipezi momentele viitoare, sa ceri din ce in ce mai mult de la tine, lucru valabil si in administrarea unui business.

Revenind, alergatul este o activitate destul de solicitanta, iar unora li s-ar parea destul de greu sa faca asta in putinul timp liber ramas. Cum ii motivati pe cei pe care-i antrenati?

In primul rand, sunt de parere ca timp liber exista, trebuie doar sa fim disciplinati si sa stim sa profitam de el. Spre exemplu, in loc sa alegi sa te uiti la un film, pe canapea, dupa serviciu, poti sa iesi in parcul din apropiere si sa faci putina miscare.

Intr-adevar, alergatul este o activitate solicitanta, pana te inveti cu ea si pana iti intra in ritm. Se spune ca daca faci un lucru de 21 de ori, te vei obisnui cu el si apoi il vei accepta mult mai usor.

Celor cu care lucrez incerc sa le arat ca am incredere in ei si ca niciun obiectiv nu e prea greu de atins si cred ca acest lucru ii motiveaza cel mai mult.

De asemenea, pentru a evita senzatiile neplacute, putem alterna zilele de alergare cu bicicleta si inotul! Astfel folosim fiecare mijloc nou de antrenament ca refacere in urma celui dinainte (de exemplu: daca azi alergam si avem picioarele obosite, a doua zi facem inot, care, in mod direct, induce o refacere musculara).

Cine ar fi cel mai bun exemplu pentru cei pe care incercati sa-i motivati zi de zi?

Fiecare dintre noi este un exemplu la un moment dat, iar in cazul oamenilor pe care i-am antrenat, fiecare dintre ei si-a depasit limitele si pot spune cu satisfactie ca rata de succes a fost de 100%!

Atunci cand se intampla acest lucru, acest progres care este masurabil si evident, "EI" sunt cel mai bun exemplu! Fiecare dintre noi este o "poveste" de viata si trairi, fiecare dintre noi incearca sa devina mai bun prin ceea ce face... si este superb sa constati ca "AI REUSIT"!

Prin alergare si participare la diferite competitii, am observat ca iti faci prieteni repede, dezinteresat, pentru ca mai apoi sa descoperi ca acea persoana cu care "te-ai imprietenit" in timpul unei curse este un CEO sau o persoana cu raspundere mare in firma sau in compania in care lucreaza sau ca este o persoana de succes in devenire!

Interesant este ca in timpul cursei sunteti "partizani" in lupta cu distanta, cadenta... nu conteaza cine esti sau cine este noul "prieten". Ceea ce conteaza este sa poti ajuta si sa fii ajutat in acest "chin" neinteles de cei care nu au avut niciodata curaj sa iasa din zona de confort.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#antrenor personal alergat, #antrenor maraton, #Valeriu Tomescu antrenor alergat, #Valeriu Tomescu Pescariu , #Exercitii fitness