Cel mai popular concurs hipic international din Romania, Transylvania Horse Show, a inceput deja la Sighisoara, o zona recomandata de ghidul "Lonely Planet" drept unul dintre cele mai potrivite locuri in lume in care sa calaresti.
Daca nu stii cum sa te relaxezi in acest weekend, acest spectacol de hipism poate fi o alegere inteleapta.
Business24 a stat de vorba cu tenorul Vlad Mirita, prezent la Transylvania Horse Show in calitate de membru fondator dar si membru de onoare al asociatiei Royal Friesian Horse Association of Romania.
"Am avut norocul sa copilaresc la tara si de acolo mi se trage (pasiunea pentru echitatie - n.r). Avea un vecin o iapa frumoasa, balana, pe nume Sura. Pe semne ca la tinerete a fost sura - de curand am descoperit si eu ca de obicei, caii suri, cand trec de 7-8 ani devin albi. O admiram cum pastea langa gard, cum tresare, cum fornaie. Din cand in cand ma apropiam sa-i dau cate un mar si-mi placea ca manca cu pofta. Asa am luat eu microbul", povesteste cunoscutul tenor.
"E totusi mai mult decat un hobby, este un mod de viata. Iar lucrul cu calul iti ofera in afara de satisfactii, iti ofera si lectii aplicabile in orice alt domeniu. O noua perspectiva asupra vietii as indrazni sa spun", puncteaza acesta.
Inainte de a te apuca de acest sport, trebuie in primul rand sa iti placa, spune Mirita. "Daca-ti place orice efort e rasplatit".
Desi a pus bazele acestui concurs, recunoaste ca nu a ajuns la etapa in care sa treaca de la pasiune la adrenalina competitiei. Ii place sa ramana la acest stadiu pentru ca "de obicei cand interesul de palmares sau cel financiar vine inaintea pasiunii si pozitia asta devine regula, treburile incep sa scartaie", spune Mirita.
Echitatia, un hobby scump
Un proprietar care tine caii in pensiune la un club ecvestru din Bucuresti sau in imprejurimi, cheltuie cu cazare, mancare si antrenament cel putin 300 de euro pe luna. Este un hobby destul de scump, puncteaza Vlad Mirita. "Si cu cat nivelul este mai ridicat, pretentiile cresc si automat costurile: pentru echipamente, pentru asistenta medicala, antrenament, potcovit", spune Mirita.
Din acest punct de vedere, recunoaste ca este un privilegiat, intrucat unul din prietenii sai cei mai buni, Presedintele Asociatiei Cailor Regali Frizieni din Romania, doctorul Dragos Petrache, este posesor de cai. "Nu am eu timp cat ar vrea el de des sa vin sa incalec", spune acesta.
Promite, insa, ca in momentul in care isi va cumpara un cal va sta la Targoviste, unde are "ceva spatiu in curtea parintilor", asadar costurile se vor rezuma la hrana, potcovit si curatenie.
"Inca nu am (un cal - n.r), dar va pot spune ca atunci cand imi voi cumpara, va fi un cal baroc. Sau chiar doi. Rasele sunt trei din care imi voi alege. Pura rasa Espaniola, Friesian sau Lippizaner. Ar mai fi o varianta, un cal metis (adica parinti din rase diferite), pentru ca daca se combina parintii cu atentie si ai un pic de noroc, sunt sanse mari sa iasa un exemplar foarte reusit. Imi mai place foarte mult si calul arab, dar este o rasa de talie mica si am fi disproportionati", a explicat Vlad Mirita.
In Romania lucrurile abia incep sa se miste
"E inca mult de recuperat. Avem si discrepante foarte mari intre nivelul cailor din Romania, intre mentalitatile proprietarilor, si perceptii diferite din partea publicului larg.
Dar e un moment frumos acest inceput. Mult entuziasm, opirtunitati, pionierat. Sunt deja nu putine povesti de succes, oameni care au investit in cai, si-au construit viata in jurul cailor... Romania are deja oameni valorosi in acest domeniu.
Mi-ar placea sa traiesc ziua in care acesti oameni cu experienta sa faca o infuzie informationala cu impact national. Sa vad in curtile oamenilor simplii, cai ingrijiti dupa care sa intorci capul cand treci printr-un sat cu masina. Atelaje ingrijite. Lucru cu calul fara bici. Potcovari buni in fiecare sat.
Cunoscatorii vor zice ca visez prea mult, dar eu cred ca se poate face!", a declarat tenorul pentru Business24.
Efectele Transylvania Horse Show asupra Romaniei
"Impactul asupra imaginii tarii noastre, este fara doar si poate, unul pozitiv. Din tara se vede frumos iar din afara, numarul mare de oaspeti, subliniaza acelasi lucru. Acest mare eveniment puncteaza istoria sportului ecvestru din Romania si o face in modul cel mai frumos posibil", puncteaza cofondatorul Transylvania Horse Show .
"Este extraordinara povestea care sta la baza acestui mare Show. Si omul care l-a construit si implementat (Mihnea Virgolici - n.r) merita toata consideratia; atat din partea noastra, cat si a celor care vin ca oaspeti", concluzioneaza tenorul.