Ozana Moraru: Prin Salonul Calului am facut mult mai cunoscuta echitatia

Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 00:00
3269 citiri
Ozana Moraru: Prin Salonul Calului am facut mult mai cunoscuta echitatia

Prin echitatie si relationarea cu caii oamenii pot deveni mai buni, mai intelegatori, mai intelepti, mai eleganti, considera Ozana Moraru, fondatoarea clublui de echitatie Equestria si a clinicii oftalmologice Oculus.

Tocmai de aceea, femeia de afaceri face tot posibilul sa promoveze echitatia, ca sport, dar si ca mod de viata. Zilele acestea e prezenta la Tancabesti, unde organizeaza Salonul Calului, eveniment prin care Ozana Moraru incearca, si reuseste tot mai mult, sa aduca din ce in ce mai multi oameni spre echitatie.

Eforturile sale au fost rasplatite inzecit: In cadrul evenimentelor de saptamana trecuta i-a fost inmanata Diploma de Inalt Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Nicolae al Romaniei, iar concurentii straini au fost impresionati ca au gasit in Romania o astfel de competitie-spectacol.

Care sunt insa provocarile din spatele acestui business incantator pentru privitori si sportivi, cat de usor este sa conduci un business de echitatie in paralel cu orice alt proiect profesional si ce planuri are pentru clubul Equestria si Salonul Calului, vorbeste medicul Ozana Moraru, intr-un interviu acordat Business24.

Va aflati in mijlocul unei noi editii a Salonului Calului, ne puteti spune cum a decurs evenimentul pana acum?

Prima parte a avut loc in zilele de 26-28 septembrie si a constat intr-o prima zi de probe sportive de sarituri peste obstacole, urmata fiind de o a doua zi, sambata, in care a avut loc si deschiderea oficiala a evenimentului.

Aceasta din urma a fost marcata de o parada calare a "Garzii Equestria", urmata de prezentari de cai si de discipline ecvestre: dresaj olimpic, voltije atelaje, demonstratii de curse de trap si de galop, jocuri calare cu ponei.

Dupa aceste festivitati au urmat doua probe sportive, gandite de asa natura incat sa fie foarte atracive pentru public: proba "In oglinda" si proba "Urmarire cu stafeta", ambele fiind presarate de ovatiile si incurajarile publicului.

Atat festivitatea de deschidere, care a durat aproximativ doua ore, cat si probele ce au urmat, au fost prezentate de Cusurgiii Mihai Gainusa si Codrut Keghes, care au animat si mai mult atmosfera, deja infierbantata de evolutia sportivilor si cailor pe teren.

Ziua de sambata a fost incununata de prezenta Altetei Sale Regale Principele Nicolae al Romaniei, care a fost intampinat cu o frumoasa ceremonie de salut, urmata de inmanarea oficiala catre organizatori a Diplomei de Inalt Patronaj al ASR Principele Nicolae.

ASR a asistat in continuare la cea mai dificila proba sportiva a zilei, Trofeul Equestria, ai carui castigatori au primit felicitari si trofeul chiar din mana ASR.

Sambata seara evenimentul ecvestru a continuat in manejul acoperit, unde s-a desfasurat o frumoasa poveste calare, pe teme western, in cadrul spectacolului indoor "Seara Cailor".

Duminica am avut tot o combinatie de probe sportive si show-uri calare, de data aceasta si cu motociclete si cai, urmat de o proba sportiva ce a evidentiat calitatile concurentilor de buni calareti, cu cele de buni manuitori ai bicicletei! Si aici Cusurgiii au fost prezenti si au dialogat direct de pe terenul de concurs, cu sportivii concurenti, incurajandu-i, dar si cu spectatorii.

Momentul culminant din punct de vedere sportiv a avut loc duminica dupa amaiaza, odata cu cea mai dificila proba a intregului concurs, Cupa Salonul Calului.

Ati observat o crestere a interesului spectatorilor, raportat la editia de anul trecut, spre exemplu?

Din pacate, vremea nu a tinut cu noi in prima parte a evenimentului, lucru care i-a facut pe spectatori sa nu faca deplasarea pana la Tancabesti, la Equestria, in numar tot atat de mare ca la editiile anterioare.

Dar, din fericire, atat sambata dupamasa, cat si duminica, a iesit soarele si numarul spectatorilor a crescut foarte mult, fiind prezenti in numar mare la festivitatile ecvestre si la cele mai importante probe sportive, incurajand concurentii cu aplauzele lor.

Incepand cu aceasta editie a Salonului Calului v-a fost acordat brevetul Inaltului Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Nicolae al Romaniei. Ce inseamna asta pentru dumneavoastra?

Este o onoare si, in acelasi timp, un semn de recunoastere a bunei calitati pe care o dorim acestui eveniment si, indirect, un semn de recunoastere a eforturilor noastre de a implementa si in Romania un model de prezentare si aducere la cunostinta publicului larg echitatia si caii de sport.

Ati spus ca, prin aceasta editie, ati transformat Salonul Calului intr-o platforma est-europeana de incurajare si promovare a sportului ecvestru. Ce feedback ati primit din partea strainilor iubitori ai acestui sport ecvestru?

Este primul an din cei trei in care Salonul Calului cuprinde un concurs international ecvestru si putem spune ca raspunsul din partea colegilor sportivi din strainatate a fost unul pozitiv, ei aratandu-si interesul pentru aceasta competitie - dovada prezenta lor la concursul international din cadrul Salonului Calului, concurs organizat sub egida FEI (Federatia Ecvestra Internationala).

Credeti ca o educatie ecvestra mai solida poate aduce un plus de rafinament in viata romanilor? Ce ar trebui facut in acest sens?

Cu siguranta! Orice fel de educatie, in orice domeniu, daca e "mai solida", nu poate decat sa imbunatateasca stilul de viata si sa aduca un plus de rafinament - cu atat mai mult echitatia, considerata de multi un "sport nobil", tocmai prin faptul ca prin echitatie si relationarea cu caii, oamenii pot deveni mai buni, mai intelegatori, mai intelepti, mai eleganti.

Ce putem face in acest sens? Eu cred ca noi deja am inceput: chiar prin existenta acestui eveniment, Salonul Calului, am facut mult mai cunoscuta echitatia, ca sport, dar si ca mod de viata; implicit, am incercat si am si reusit sa chemam tot mai multi oameni spre cai si echitatie.

Ce parere aveti despre potentialul de business al echitatiei in Romania?

Potentialul este foarte mare, dar lipsesc, din pacate, mai multe parghii pentru dezvoltarea businessului ecvestru. Incepand de la dificultatile cu care se confrunta orice investitor mic-mediu (a se vedea numeroasele taxe, culminand cu "taxa de stalp"), continuand cu lipsa unei infrastructuri pentru transportarea cailor (sportivii straini sunt retinuti in a veni la concursurile noastre cu cai dupa ei, din cauza drumurilor si a duratei de transport mult prea mare in comparatie cu orice loc din Europa) si terminand, poate cu lipsa personalului calificat in orice domeniu al activitati ecvestre - sportivi, antrenori, personal acreditat pentru concursuri internationale, potcovari, veterinari, nutritionisti, etc, etc.

Autoritatile nu se implica deloc, se pare, asa ca esti de unul singur complet daca vrei sa faci ceva. E foarte usor sa te descurajezi, din pacate...

Cum vedeti aceasta nisa peste cativa ani? Credeti ca urmeaza o dezvoltare puternica a afacerilor in acest domeniu?

O vad in dezvoltare, dar nu prea curand, tocmai din motivele aratate mai sus. Chiar si cei care au inceput cate ceva, bat in retragere, din aceste motive...

Se poate face business din echitatie fara sa te implici 100% in asta? (Cat de usor este sa ai deja un business intr-un cu totul alt domeniu si sa pornesti la drum, in paralel, cu un club de echitatie?)

Nu, nu se poate face. Trebuie sa fii acolo zi de zi, chiar daca ai oameni de incredere impartiti pe domenii de activitate si responsabilitati. Trebuie sa fii acolo sa coordonezi, sa primesti si sa dai sfaturi, idei, sa fii model si exemplu pentru angajati, chiar la muncile cele mai solicitante.

Nu e usor deloc sa ai doau activitati, mai mult - doua businessuri si sa faci sa mearga bine amandoua. Iti trebuie o planificare riguroasa a timpului si a activitatilor zilnice, o stabilire exacta a prioritatilor pe termen scurt si mediu, iti trebuie tenacitate, perseverenta, dar si pasiune.

Ce planuri de business aveti dumneavoastra pentru Clubul Ecvestria in 2015?

Unul din planuri este sa schimbam formatul Salonului Calului, incercand sa ii dam o mai mare valoare sportiva si de performanta, astfel incat show-urile ecvestre sa devina mai mult un accesoriu al evenimentului, dar care, totusi, sa existe, pentru a atrage spectatorii si mass media.

Un alt plan este acela de a ne orienta si spre alte discipline ecvestre, si anume, dresajul sportiv, de foarte mare importanta in tarile Europei si extrem de neglijat la noi. Ar fi doua cai prin care am face acest lucru: organizarea de concursuri sportive de Dresaj si indrumarea scolii noastre de echitatie si spre dresaj, in acelasi timp pastrand si drepturile disciplinei-rege, sariturile peste obstacole.

Un alt plan este sa ne extindem suprafata, pentru a mai face un teren de competitie si pentru a mari si spatiile de parcare si accesorii oferite sportivilor care vin la concursuri.

In sfarsit, dar nu la urma neaparat, este intensificarea serviciilor de gazduire de activitati de teambuildinguri si workshop-uri diverselor companii interesate de o locatie mai putin conformista, in care se poate imbina foarte bine "utilul cu placutul;": pe langa activitati profesionale, invitatii pot asista la un show ecvestru, sau la o prezentare de cai, sau chiar sa ia lectii de calarie.

A treia editie a Salonului Calului va gazdui, in intervalul 2-5 octombrie a.c., la baza hipica Equestria de pe DN 1 Snagov - sat Tancabesti, singurul concurs international de sarituri peste obstacole al anului din Romania, Grand Prix FEI CSI*. Grand Prix FEI CSI* va culmina, duminica, cu Finala Gold Tour - Bucharest International Grand Prix, care va fi transmisa in direct la TVR, incepand cu ora 14.30.

Competitia internationala propune 4 zile dedicate integral competitiilor sportive de inalta performanta, acreditate international de catre Federatia internationala de echitatie (FEI) in sistem CSI* CSIYH*, CSIAm-B. Sunt asteptati calareti si 100 de cai in competitie, din Franta, Italia, Belgia, Austria, Bulgaria, Grecia, Croatia, Turcia si Germania, care vor concura pe parcursul a 15 probe dotate cu premii in valoare totala de 16.000 Euro.

Cele mai importante probe competitionale ale week-end-ului 4-5 octombrie includ circuitele VIP Tour, Young Horses Classes, Bronze Tour, Silver Tour si finala Gold Tour - Bucharest International Grand Prix. Personalitatile care au confirmat participarea la competitiile sportive sunt: Gilbert Remy (Luxemburg) - arbitru si sef de pista international gr. III, Alexandru Iavorovski (Romania) - arbitru international, fost Secretar General al Federatiei Ecvestre din Turcia, acum in pozitia de Presedinte al Juriului, arbitri internationali recunoscuti din Turcia, precum si reputatul comentator Cristian Topescu, un sustinator consacrat al Salonului Calului inca de la prima sa editie.

Evenimentul a programat, in week-end-ul trecut, un amplu program de show-uri si spectacole ecvestre, alaturi de Competitia nationala de sarituri peste obstacole (CSN). CSN a inclus 11 probe cu diferite niveluri de dificultate si de varsta, inclusiv cele mai importante si cele mai premiate probe ale concursului, Trofeul Equestria, aflat la a doua editie, respectiv Cupa Salonul Calului. Fondul de premiere din competitia nationala s-a ridicat la 28.000 RON. Trofeul Equestria a fost castigat, sambata trecuta, de catre Ionut Ursache de la Clubul AER & Horses, cu calul Vienna, Trofeul Equestria fiindu-i inmanat castigatorului probei de catre Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei. Cupa Salonul Calului, cea de-a doua proba importanta a CSN, i-a revenit calaretului Norbert Schumann de la CSA Steaua cu calul Cooper Crek.

Preturile biletelor la Concursul international de sarituri peste obstacole FEI CSI* Grand Prix se inscriu intre 50 RON/ zi pentru adulti si 25 RON/ zi pentru copiii pana la 12 ani. In sistemul de abonamente, preturile sunt 80 RON /adulti, respectiv 40 RON pentru copiii pana la 12 ani. Biletele se pot achizitiona pe www.myticket.ro, www.ticketpoint.ro, in reteaua magazinelor Diverta (Diverta Mall Vitan, Diverta Magheru, Diverta Plaza, Diverta Unirea, Diverta Baneasa, Diverta Sun), magazinul Muzica (Calea Victoriei 41-43), Libraria "Mihai Eminescu" (Bd. Regina Elisabeta nr.16), precum si la sediul clubului organizator Equestria (sat Tancabesti, com. Snagov, pe DN 1).

Organizat de Clubul de Echitatie Equestria aflat pe DN1 pe directia Tancabesti (Snagov), Salonul Calului si-a propus sa consacre in Romania un model inspirat din Salon du Cheval, de la Paris.

#Ozana Moraru Equestria, #Ozana Moraru Salonul Calului, #potential business echitatie , #Echitatie