Femeia de afaceri Ozana Moraru a adus in Romania "Salonul Calului", echivalentul "Salon du Cheval din Paris". Evenimentul se petrece deja de trei ani la Tancabesti si atrage tot mai multi pasionati de echitatie.
Istoria "reala" a Salonului Calului a inceput in toamna lui 2012, cand a avut loc prima editie, desi ideea realizarii lui se infiripase in mintea sa cu cativa ani inainte, cand a aflat si s-a documentat despre Salon du Cheval de la Paris.
"De altfel evenimentul parizian, cu o traditie de zeci de ani deja, a fost si modelul nostru de inspiratie, model pe care l-am adaptat, fireste, la conditiile tarii noastre", explica Ozana Moraru, fondatoarea clublui de echitatie Equestria si a clinicii oftalmologice Oculus, pentru Business24.
Prima editie a fost un "boom" neasteptat nu doar pentru public, dar chiar si pentru sportivii calareti si oamenii implicati in acest sport, fiind pentru prima oara cand in Romania se uneau sub acelasi eveniment atat latura de performanta sportiva in echitatie, cat si spectacolele ecvestre, dar si elemente de business ecvestru.
A doua editie a adus in plus mai multe elemente de show ecvestru, combinand costume, culori, muzica si antren in preajma cailor si culminand cu un spectacol de exceptie, Seara Cailor - spectacol dinamic de sunet si lumini, calare.
Ambele editii anterioare s-au bucurat de o foarte bogata prezenta in mass media, lucru care a facut sa fie cunoscut nu numai evenimentul ca atare, ci si echitatia ca sport pentru toate varstele dar si ca stil de viata.
Istoria Salonului Calului va continua si in 2014, editia din acest an aducand elemente noi: un format inspirat din evenimentul francez, structurat pe doua saptamani si continand, pe langa deja consacratul concurs national de sarituri peste obstacole, si un concurs international, inscris si in calendarul competitional al Federatiei Ecvestre Internationale (FEI).
Bucurestiul, la nivelul Parisului, Veronei sau Genevei, in materie de echitatie
Evenimentul care transforma echitatia intr-un spectacol si pe meleagurile noastre are la origine spectacole mai din intreaga lume: celebrul Olympia Show de la Londra, Grand Prix-urile de la Stuttgart, Leipzig, Amsterdam, sau Roma, Fierra Cavalli de la Verona, Marele Derby de la Hamburg, sau celebrul TopTen de la Geneva.
"Da, am participat de cateva ori - mai bine zis, trei ani la rand - la Salon du cheval de la Paris, dupa care, de altfel, ne-am si inspirat. Ne daduseram seama ca ar fi nevoie de asa ceva chiar cu cativa ani in urma, cand am inceput sa frecventam asemenea evenimente sportive in Europa", spune femeia de afaceri, medic oftalmolog de formatie.
A sosit momentul sa intram "in randul lumii", spune aceasta.
" (...) Romania avea si are nevoie de asemenea evenimente, care pot propune publicului romanesc un mod placut de petrecere a timpului liber, sau macar o varianta de a practica un sport, dar si un posibil nou stil de viata, sau un nou mod de relationare cu ce se intampla in jurul nostru, relationare prin intermediul calului".
Primele doua editii, un succes
Pana acum au fost doua editii extrem de reusite ale aceluiasi eveniment, pe care organizatorii il doresc a fi traditional; " (...) reusite din punct de vedere sportiv, din punct de vedere mediatic, dar si un succes de public", spune medicul oftalmolog pasionat de echitatie.
Si din punct de vedere al investitiilor implicate, au fost doua editii relativ bune, cu investitii in crestere, dar si cu venituri crescande, chiar cu un profit pe care Ozana Moraru il caracterizeaza ca fiind "chiar bun" pentru un eveniment absolut nou propus intr-o tara in care echitatia nu are, totusi, traditie.
"Bineinteles, ne dorim ca si in acest an sa continue aceasta tendinta crescatoare", sublinaza aceasta.
Ce vedem anul acesta la Salonul Calului
Salonul Calului a pregatit, si de aceasta data, un impresionant program de spectacol ecvestru: parade de moda, acrobatii, voltije, "Pas de deux" - dans ecvestru, dresaj, dresaj sportiv pe muzica, cascadorii, intrecerea Retromobil, demonstratii de ponei cu copii, proba sportiva "Ride & drive", concursul cu premii "Cel mai frumos costum retro de la hipodrom", Cupa Salonul Calului etc.
" (...) parada va avea un schelet oarecum clasic, doar ca elementele de tinuta prezentate vor fi inspirate din lumea ecvestra, inclusiv echipamente de calarie, atat pentru calareti si amazoane, cat si pentru...cai!", explica femeia de afaceri.
Agenda include si cateva programe in premiera: demonstratie ecvestra si moto sau spectaculosul "Sut si gooooool!...din sa!" - meci de polo calare, curse de trap si de galop, demonstratie de atelaje in nocturna, demonstratii Gighit op etc.
"Nu vor fi meciuri propriu-zise, pentru ca timpul nu ne permite, avand in vedere numeroasele momente atractive din program; dar vor fi niste demonstratii de polo calare, cu doua echipe care se vor bate, totusi, pentru a castiga un premiu-surpriza si, bineinteles, aplauzele spectatorilor", spune Ozana Moraru.
In perioada 29 septembrie - 5 octombrie, partea competitionala a Salonului Calului ridica semnificativ standardele sportive ale echitatiei din Romania, prin Concursul international de sarituri peste obstacole acreditat FEI CSI*, dar si prin circuitele VIP Tour, Bronze Tour, Silver Tour, Gold Tour.
De asemenea, se va da startul unui concurs devenit traditional: Concursul international de sarituri peste obstacole Marele Premiu al Municipiului Bucuresti - Bucharest Grand Prix, aflat la a patra editie consecutiva. La startul modulului competitional si-au anuntat prezenta in jur de 100 de cai din Europa, dar si specialisti de prestigiu precum arbitrul international Gilbert Remy (Luxemburg), un vechi sustinator al Salonului Calului.
In perioada 29 septembrie -1 octombrie, clubul va gazdui un modul intermediar dedicat prezentarilor de cai si de produse ecvestre specifice, precum si pregatirilor pentru primirea sportivilor internationali.
In principiu, pe spectatori ii asteapta "multe momente ce combina sportul ecvestru cu arta spectacolului calare".
Veti vedea cascadorii si povesti calare, veti vedea si alte discipline ecvestre, de la dresajul olimpic, la atelaje, la demonstratii de voltije, pana la mini-curse de trap si de galop.
Veti vedea concursuri in care vom antrena si spectatorii, dar veti vedea si numere adresate special copiilor, cu ponei sau cu personaje de basm, dupa cum veti vedea si numere speciale pentru cei ce iubesc adrenalina, cu cai, moticiclete si masini puternice!
Si, poate in primul rand, veti vedea competitii sportive, concursuri de sarituri peste obstacole, in care cei mai buni cai si calareti din Romania si din tarile ce vor confirma participarea, se vor bate pentru cei 25.000 de euro pusi in joc ca premii totale la probele sportive.
"Pe scurt, veti vedea peste o suta de cai frumosi, cai valorosi, si cum ne pot ei infrumuseta viata!", sustine Ozana Moraru, care este convinsa ca echitatia poate fi un stil de viata si in Romania.
"Asta este, de fapt, ceea ce ne-am propus si noi prin demararea acestui proiect, Salonul Calului, chiar daca este un plan cu bataie destul de lunga", mai spune organizatorul.