Horia Paun, presedintele F.R. Baschet: Despre management ca un sport de performanta

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 00:00
4741 citiri
Horia Paun, presedintele F.R. Baschet: Despre management ca un sport de performanta

Managementul de calitate este extrem de asemanator cu sportul de performanta: ambele implica leadership, educatie, disciplina, concurenta, setarea unor obiective si urmarirea lor si, nu in ultimul rand, munca in echipa. O spune chiar Horia Paun, presedintele Federatiei Romane de baschet, fost jucator dar si un experimentat manager in lumea corporate.

"Baschetul, ca sport de echipa, m-a invatat inca din adolescenta sa fiu tenace, ambitios, sa imi doresc sa am rezultate tot mai bune, dar si sa ma adaptez de fiecare data, in functie de echipa din care fac parte, dar si de competitori", explica acesta, intr-un interviu acordat Business24.

Horia Paun si-a inceput activitatea profesionala la Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucuresti, fiind angajat timp de sase ani ca sportiv de performanta in cadrul sectiei de baschet seniori Divizia A. Urmatorii ani i-a petrecut la Ploiesti, unde, timp de trei ani, a jucat, dar a si antrenat grupe de juniori si seniori.

In anul 1999, fortat si de o accidentare grava, a decis sa-si schimbe aria de activitate si a acceptat provocarea de a lucra intr-o companie multinationala, Phillip Morris Romania. Si-a continuat parcursul profesional tot in mediul corporate, in cadrul companiei Elmec Romania, pana in anul 2010, de cand face parte din echipa de management a Federatiei Romane de Baschet.

Parcursul sau in F.R.Baschet a inceput cu functia de Manager General, din cadrul careia a fost, printre altele, coordonator al Campionatelor Europene de Baschet, coordonator al Programului National "PerformBaschet, Un pas inainte", coordonator al "Summer Camp Perform Baschet" si organanizator al Campionatului national de Minibaschet Brasov si Targu Mures. In decembrie 2013, a fost ales presedinte al Federatiei Romane de Baschet.

Cum s-a nascut pasiunea pentru baschet, in cazul dumneavoastra?

Pot spune ca pasiunea pentru baschet s-a nascut in momentul in care am tinut in mana pentru prima data o minge de baschet. Am inceput sa joc baschet la varsta de 8 ani, la echipa de juniori CSS Targoviste, moment care a reprezentat punctul de start in cariera mea de sportiv de performanta.

Ati inceput prin a fi un sportiv de performanta, insa ati "testat" si mediul corporate. Cum pare corporatia vazuta din ochii unui sportiv?

Dincolo de libertate, sportul, mai ales daca ne referim la cel de performanta, implica leadership, educatie, disciplina, concurenta, setarea unor obiective si urmarirea lor, la fel ca in cazul unei companii. Si nu in ultimul rand, munca in echipa. Prin extindere, corporatia este tot o echipa, in care trebuie sa stii foarte bine plusurile si minusurile membrilor si in care fiecare isi aduce aportul la obtinerea rezultatului final.

In ce masura v-a fost influentata performanta manageriala si capacitatea de a munci in echipa de cultura sportului cu care sunteti atat de familiarizat?

Baschetul, ca sport de echipa, m-a invatat inca din adolescenta sa fiu tenace, ambitios, sa imi doresc sa am rezultate tot mai bune, dar si sa ma adaptez de fiecare data, in functie de echipa din care fac parte, dar si de competitori.

Credeti ca managementul (in orice domeniu) ar fi mai usor daca managerul ar avea aceasta cultura a sportului?

Sportul inseamna respect, toleranta, ambitie, unitate si, in general, sta la baza unui caracter puternic. Sunt valori care, odata inradacinate, iti sunt de folos in cariera, indiferent de domeniu. Toate aceste caracteristici iti sunt insuflate in momentul in care alegi sa practici un sport, mai ales la nivel de performanta.

Sportul, pe langa performanta, are si un rol educativ. Astfel, ajungi sa vezi anumite situatii diferit fata de o persoana care nu a practicat un sport niciodata, mai ales unul de echipa. Nu in ultimul rand, sportul te invata sa iti doresti sa progresezi in orice domeniu si sa concurezi cu tine insuti.

La un moment dat ati renuntat la mediul corporatist, pentru baschet, din nou. V-ati gandit vreodata sa mergeti pe cont propriu cu o afacere?

Asa cum spuneam, iubesc baschetul si de aceea am revenit in fenomen. Am dorit totdeauna sa intorc ceva sportului care m-a consacrat si cred ca am luat o decizie buna atunci cand am ales din nou baschetul, avand de aceasta data si un plus de experienta din domeniul corporatist. Nu mi-am dorit sa fiu pe cont propriu. Baschetul mi-a insuflat, printre altele, si spritul de echipa, ceea ce m-a ajutat foarte mult in viata.

Sunteti presedintele Federatiei Romane de Baschet, functie pe care o ocupati de la finalul lui 2013. Ne apropiem, iata, de finalul lui 2014. Ce s-a realizat in acest an in baschetul romanesc?

Federatia a implementat mai multe proiecte de care suntem mandri, printre care probabil cel mai important a fost organizarea primei editii a Campionatului European de Baschet 3x3 (5-7 septembrie 2014, Bucuresti).

A fost o competitie in cadrul careia echipa masculina a Romaniei a castigat, in premiera, medaliile de aur, la capatul unei competitii aprige, in care au fost implicate nationalele unor tari foarte puternice in baschetul european, precum Lituania, Turcia, Serbia, Spania, Rusia etc.

De asemenea, un alt eveniment de importanta internationala a fost si organizarea Campionatului European U18, feminin, Divizia B (17-27 iulie 2014), la Oradea si Timisoara.

In ceea ce priveste competitiile interne, nivelul Ligilor, masculin si feminin, este fara indoiala in crestere, lucru care se reflecta si in rezultatele la nivel european - CSU Asesoft Ploiesti a raportat deja primele victorii in Eurocup.

Legat de baschetul juvenil, ne bucuram ca anul acesta a marcat o noua editie a Ligii Nationala de Mini si Baby Baschet, care a strans, in Craiova, circa 3.500 de copii pasionati de baschet, cu varste intre 8 si 12 ani.

Pasiunea aratata de acestia in competitie ne demostreaza ca urmatoarele generatii au sanse mari la performanta. Totodata, continuam programele FRB, cum ar fi "Performbaschet, un pas inainte", si am demarat o serie de proiecte noi, in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului, precum "Vino sa joci baschet!" sau "Nu conteaza inaltimea, ci conteaza istetimea!", prin care dorim sa atragem copii spre acest minunat sport. In plus, am mai implementat si Programul National de Licentiere a Antrenorilor de Baschet, un proces de evaluarea si testare care sunt convins ca-si va arata roadele foarte repede.

Ce implica, mai exact, managementul unei Federatii. Este asemanator cu managementul unei companii? Este diferit? In ce constau aceste diferente/asemanari?

Am fost ales in functia de presedinte al F.R. Baschet in baza unui proiect pe care l-am prezentat pentru acest mandat, care isi propune, ca linii directoare, dezvoltarea baschetului, cresterea atat a nivelului de educatie privind practicarea acestui sport, cat si a performantelor. Aceasta strategie este pusa in aplicare cu sprijinul Biroului Federal si cu suportul intregii echipe din cadrul Federatiei, dar si pe baza feedback-ului primit constant de la cluburile afiliate.

Asadar, managementul de la Federatie implica atributii de supraveghere, coordonare, evaluare, control, dar si de urmarire indeaproape a obiectivelor, la fel ca in cazul unei companii.

Aveti deja o experienta considerabila in managementul sportiv, ce ne puteti spune despre investitiile companiilor in sport, in Romania?

Obtinerea sponsorizarilor reprezinta in continuare o provocare, in conditiile in care, in momentul de fata, Legea Sponsorizarii nu este una avantajoasa, care sa incurajeze cu adevarat companiile sa sustina sportul prin obtinerea unor beneficii directe.

Noi militam, de altfel, pentru o actualizare a legii si totodata facem eforturi pentru a convinge companiile ca investitiile in sport nu trebuie sa fie unele punctuale, ci unele pe termen lung, pentru a putea forma noi si noi generatii care sa atinga performanta.

In acelasi timp, baschetul are avantajul popularitatii - al doilea sport ca numar de practicanti si suporteri, dupa fotbal, astfel incat companiile sunt interesate de sprijirea cluburilor, dar si a evenimentelor/campaniilor/proiectelor derulate de Federatie.

Ce mesaj aveti pentru manageri si antreprenori, in acest sens?

Mesajul este ca o societate care valorizeaza sportul este o societate sanatoasa, cu perspective de dezvoltare atat pe plan intern, cat si extern. Asta pentru ca sportul joaca un rol esential in dezvoltarea armonioasa, atat fizica, cat si a caracterului si a educatiei. De asemenea, ii indemn sa sustina nu doar seniorii, ci mai ales juniorii, pentru ca acestia sunt sportivii de top de maine.

Ce planuri aveti pentru baschetul romanesc, in 2015?

Ne dorim in primul rand sa atragem tot mai multi tineri sa joace baschet, sa creasca nivelul de performanta al baschetului romanesc si sa reprezinte Romania la competitiile de peste hotare. Noile generatii reprezinta pilonul pe care ne bazam in obtinerea acestor rezultate.

Totodata, ne dorim sa continuam rolul pe care baschetul, sportul in general, il joaca drept ambasador al Romaniei, prin organizarea unor competitii de anvergura - in vara anului viitor, alaturi de Ungaria, vom organiza, in premiera, Eurobasket Women 2015, cea mai importanta competitie baschetbalistica feminina inter-tari din Europa.

Va mai ramane timp si pentru planurile personale? Mai aveti timp pentru a juca baschet?

Mare parte din timpul liber mi-l petrec alaturi de familia mea, de prieteni. Imi doresc sa joc baschet de fiecare data cand am ocazia, mai ales ca si familia mea este pasionata de acest sport, iar fiica mea este legitimata la un club de baschet.

Fiind dedicat trup si suflet acestui sport minunat, imi este greu sa stau departe de teren, iar atunci cand reusesc sa joc este si o metoda de recreere.

Ce alte pasiuni aveti? Cum alegeti sa va relaxati in timpul liber?

In afara baschetului, imi mai place foarte mult sa schiez, sa pescuiesc. Este adevarat ca nu prea am timp liber pentru toate aceste pasiuni, dar atunci cand am ocazia, ma bucur de fiecare clipa petrecuta pe partia de schi sau la pescuit. Momentele de relaxare, chiar daca sunt foarte putine, sunt foarte importante, pentru ca reprezinta o metoda foarte buna de a-ti reincarca bateriile si de a reveni la jobul cotidian cu forte proaspete.

#Horia Paun Federatia Romana de Baschet, #Federatia Romana de Baschet, #manageri sport , #Baschet