David Neacsu, Himalaya: Nu exista loc de pe planeta mai frumos ca Romania

Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 00:00
6852 citiri
David Neacsu, Himalaya: Nu exista loc de pe planeta mai frumos ca Romania
Foto: Colectia personala David Neacsu

Pentru David Neacsu, cunoscutul alpinist care a condus prima expeditie romaneasca pe Everest si proprietarul magazinelor Himalaya, Sarbatorile de Iarna sunt o ocazie sa-si incarce bateriile in Muntii Piatra Craiului, printr-un Craciun traditional, alaturi de cei apropiati, desi afacerile il vor mentine ocupat in perioada dintre Craciun si Revelion.

Un iubitor al naturii si al vietii, David Neacsu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre cum sarbatoreste Craciunul, despre ce inseamna pentru el Romania si cum isi va prezenta aventurile sale publicului, anul viitor.

Ce inseamna pentru dumneavoastra Craciunul?

Pentru mine Craciunul are miros de brad si de putin frig. Si, daca se poate, si de sorici. Fara frig, zapada si miros de brad trebuie sa spun insa ca nu pot concepe Craciunul.

Foto: Colectia personala David Neacsu

In plus, acest Craciun va fi cel de "dupa sfarsitul lumii", dupa pararea anumitor oameni si un semn pentru mine ca am mai imbatranit un an.

Cum si unde sarbatoriti Craciunul? Sunteti adept al Sarbatorilor traditionale sau preferati ceva mai neconformist?

De Craciun plec pe munte, in Piatra Craiului, este "muntele meu de suflet". Am si scris o carte despre Piatra Craiului si probabil ca la anul o voi publica. Este o carte de suflet, despre ce "am patimit" in ultimii 36 de ani prin muntii lumii si ai tarii, dar mai ales ai tarii.

Pe langa aceasta prima carte, in care se va regasi si un capitol dedicat Everestului, mai pregatesc inca doua, una despre expeditia din Papua Noua Guinee, iar cea de-a treia despre Antarctica.

De vreo sapte - opt ani de zile Craciunul si Pastele il fac in Piatra Craiului, iar Revelionul intr-un satuc tot de-acolo. Ma voi intoarce dupa Craciun sa lucrez, iar pe 30 seara voi pleca din nou la munte.

Mi s-a intamplat sa fac Craciunul, cam acum opt ani intr-o tara calda, in Mexic, cu un brad artificial, la 32 de grade Celsius. A fost o prostie, imi venea sa rad.

Ei bine, nu mai plec niciodata de Craciun, Revelion si Paste. Cele mai frumoase sarbatori le-am petrecut in ultimii ani aici in Romania. Nu exista loc de pe planeta mai frumos ca aici.

Sa petreci Sarbatorile in Bucovina e un vis, sa te duci in Maramures, n-am cuvinte...

Sunt Sarbatorile de Iarna un moment de evadare din afaceri?

Cred ca fiecare weekend reprezinta pentru mine un moment de evadare. Exact ca si cand iti umpli rezervorul de energie sambata si duminica pe munte, iar apoi vii si-l consumi aici.

Foto: Colectia personala David Neacsu

Din pacate sunt foarte multe lucruri urate care se intampla de luni pana vineri. Nu in magazinul meu, pentru ca acesta e o oaza de liniste si de oameni buni, ci din afara. Spre exemplu acum incerc de cateva luni sa recuperez o suma importanta de la stat, pentru un contract prin care am echipat cinci baze Salvamont din judetul Gorj.

Sarbatorile vor fi un prilej de a petrece cu un grup de oameni apropiati, sa ma bucur de prezenta lor si lucruri simple.

Ce i-ati cerut lui Mos Craciun?

In afara de autoritati ale statului mai competente, care sa-si onoreze datoriile? Altfel, Mos Craciun sunt eu. Mi-am cerut o haina, o pufoaica, ce va ajunge saptamana aceasta.

Eu iubesc echipamentele de munte si mi-am comandat o pufoaica din Elvetia de la firma Mammut, poate cea mai buna haina de puf din lume, bineinteles pentru munte.

Am facut atat efort in viata mea, iar acum, cand pot sa-mi iau niste lucruri de calitate foarte buna, le aleg pe cele de cea mai buna calitate.

Ce fel de Mos Craciun sunteti? Ce va place sa daruiti si cum alegeti cadourile pentru familie, prieteni?

In primul rand voi incerca sa fiu alaturi de fiicele mele. Una tocmai a nascut acum trei saptamani, iar cealalta urmeaza sa nasca foarte curand si vreau sa le ajut cat se poate de mult. Voi oferi familiei acele mici cadouri care fac sa fie intr-adevar Craciunul fericit - lucruri de care simt ca au ei nevoie. Am avut mintea foarte ocupata pana acum si mai am inca trei zile sa ma hotarasc.

Pentru prieteni o cutie de trabucuri, o sticla de bautura fina, pentru ca stiu care sunt gusturile lor. Chiar ieri unul din cei mai buni prieteni ai mei, care va pleca la schi in Franta, si-a luat un cadou din magazin.

In legatura cu prietenii, eu sunt si mare colectionar de magneti, iar de fiecare data cand sunt plecat aduc 3-4 magneti, inclusiv pentru prietenii mei foarte buni. Acum tocmai m-am intors din Patagonia si le-am adus magneti din acea zona.

Foto: Colectia personala David Neacsu

Sunt gesturi mici, dar conteaza foarte mult pentru noi. Gesturile acestea raman in suflet. Ne stim de 30 de ani, iar cand ne uitam la magneti imi aduc aminte de toate locurile unde am fost si momentul in care le-am luat.

Aveti o urare pentru romani in prag de Sarbatori?

Sa inceapa o era noua pentru romani. As vrea sa fim mai buni, de noi depinde. Sa ne gandim de doua ori inainte de a face un lucru care ar putea sa-i doara pe ceilalti.

E momentul sa spunem ca ne-a ajuns. As vrea sa gandim impreuna cat mai multi, nu toti separat, ce ar fi cel mai bine pentru tara noastra. Imi iubesc tara mai mult decat ati putea crede.

Le urez Sarbatori Fericite si sa fim mai buni! Este momentul sa ne schimbam.

#alpinism Romania, #expeditii David Neacsu, #carti David Neacsu, #Sarbatori David Neacsu, #proprietar magazin Himalaya, #pasiuni David Neacsu , #Alpinism