Omul de afaceri S. O. Vantu nu exclude posibilitatea ca fostul director Gelsor Nicolae Popa sa depuna marturie impotriva sa, spunand ca "orice e posibil", insa considera ca aceasta nu va fi "de culpabilizare" si spune ca a decis sa se adreseze CEDO, cerand statului roman un leu despagubiri si scuze.
Intrebat, intr-un interviu pentru Hotnews, daca se teme ca Nicolae Popa - arestat in 2 decembrie, in Indonezia - va depune marturie impotriva sa, omul de afaceri afirma ca "orice este posibil", precizeaza Mediafax.
Intrebat daca in urma unei asemenea marturii este posibil ca dosarul FNI sa fie redeschis, cu el inculpat, Vantu declara: "Marturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atata timp cat eu v-am spus ca eu nu am furat un leu de nicaieri, ma indoiesc ca cineva... A! De acuzat ma poate acuza o Romanie intreaga sau o planeta intreaga".
El a negat din nou orice legatura intre intalnirea sa cu Mircea Geoana si arestarea lui Popa. El afirma ca regreta arestarea, pentru ca Niclae Popa - fost membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest - ii era prieten, este un om deosebit si "a intrat in povestea asta absolut nevinovat", condamnarea acestuia la 15 ani de detentie fiind un verdict dat "pe articole de presa, nu dupa cercetari reale".
Sorin Ovidiu Vantu aminteste ca in cazul FNI a fost "exonerat" si ca i-au trebuit noua ani pentru a dovedi ca nu are "nicio implicare penala in aceasta operatiune".
Despre scandalul BID sustine ca a fost unul mediatic.
"A fost inclus in acea zona de atac asupra afacerilor mele si asupra mea din perioada anilor 2000. Acolo am fost acuzat ca banii pe care i-am folosit nu erau ai mei, ci erau imprumutati. Lucru total fals. Banii erau ai mei. Dupa o prima condamnare la Judecatoria sectorului unu, a urmat o achitare la instanta superioara. (...) Judecatoria sectorului 1, tot la presiuni mediatice si nu numai, m-a condamnat la doi ani de inchisoare, instanta superioara, Tribunalul Bucuresti m-a achitat, dupa care s-a constatat prescrierea faptei. Constandu-se prescrierea faptei, n-a fost nevoie sa se mearga mai departe. Eu, totusi, am mers mai departe. De ce? Pentru ca vreau sa obtin scuze din partea statului roman. Si am decis sa merg cu acest dosar pana la instantele internationale, solicitand statului roman un leu despagubire si scuze publice", afirma Sorin Ovidiu Vantu.
Intrebat daca va merge la Strasbourg, la CEDO, Sorin Ovidiu Vantu afirma: "Absolut. Avocatii mei se ocupa de acest proces".
Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 20 octombrie, prin sentinta definitiva, incetarea procesului privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), in care Sorin Ovidiu Vantu a fost judecat pentru fals in declaratii si uz de fals, constatand ca faptele s-au prescris.