Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petromservice: SOV primeste 2 ani cu executare

Petromservice: SOV primeste 2 ani cu executare


Sorin Ovidiu Vintu a primit o pedeapsa de doi ani cu executare in doarul Petromservice, pentru favorizarea infractorului, respectiv Nicolae Popa. Sentinta nu este definitiva si irevocabila, decizia putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Sorin Ovidiu Vintu se afla in inchisoare, in acest moment. Omul de afaceri a fost adus, marti, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), pentru a fi audiat in dosarul Petromservice. Vintu nu a facut declaratii la intrarea in sediul PICCJ.

Sorin Ovidiu Vintu si sindicalistul Liviu Luca au fost trimisi in judecata, pe 13 septembrie, de procurorii Parchetului General, pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani in dosarul falimentarii companiei Petromservice, prejudiciul fiind de peste 83 milioane euro.

Nicolae Popa are calitatea de martor si este deja condamnat la 15 ani pentru prabusirea FNI si a FNA, insa a cerut de mai multe ori rejudecarea dosarului, in asa fel incat pedeapsa sa fie micsorata. Instantele i-au respins cererile.

Povestea Petromservice

Procurorii Parchetului General sustin ca, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al Petromservice, prin achizitia a 49,35% din actiuni, realizata prin intermediul Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care sindicalistul avea calitatea de beneficiar real.

Sindicalistul a controlat ulterior Petromservice prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor membri ai Consiliului de Administratie, dar si a directorului general si directorului financiar.

Sorin Ovidiu Vintu l-ar fi ajutat pe Liviu Luca, potrivit procurorilor, la administrarea companiei. Vintu ar fi si finantat preluarea pachetului de actiuni de catre Liviu Luca.

In 2007, Petromservice a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit aproximativ 325 milioane euro.

In aceeasi perioada, pe numele societatii erau in desfasurare mai multe proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti.

Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Sorin Ovidiu Vintu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari", au precizat procurorii.

In acest scop, Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui Vintu si ├×urcan, un plan pentru a transfera sumele aflate in conturile SC Petromservice SA in conturile unor societati off shore controlate de inculpati, sub pretextul achizitiei unor actiuni cotate la bursa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1449 ori
Citeste mai multe desprepedeapsa SOV pedeapsa Petromservice